Argela : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
Vivarés (discussion | contribucions)
Linha 24 :
== Usatges de l'argila per l'òme ==
 
L'argila, venent del sol o ròca sedimentària, es plastica quand se mescla amb aiga, mas dura e resistentresistenta quand es cuècha dins un [[forn]]. Aquò a permés a l'òme dempuèi l'[[Antiquitat]] de ne far diferents usatges, que lo pus important es la fabricacion de recipients.
 
=== Primièrs usatges de l'argila ===
Linha 32 :
Los primièrs usatges de l'argila foguèron la fabricacion de totes modèls de restancs per contenir de produches necessaris a las installacions umanas: plats, gòts, padenas, caçairòlas, etc. Aquelas aisinas foguèron subretot utilas per gardar de provisions, coma: l'aiga, los legums, los fruches, etc.
 
Dempuèi lo [[Neolitic]] fins a l'[[Edat Mejana]], l'argila s'utilizèt per aconstruire construir loslas parets dels ostals.
 
Los romans admiravan la [[ceramica]] dels [[Grècia Antica|grècs]], que lalor tecnica èra de trempar la pèça dins una preparacion amb de particulas d'argila de nauta dòsi e d'elements especials, aquò rendiá una melhora brilhància al [[polir]]. Mai tard, la coguèron dins un forn de granda oxigenacion. Las pèças se fasián amb de mòtles qu'avian de motius decoratius repetits qu'aprèp demoravan reprodusits en relèu sus la superfícia de la pèça.
 
Lo procèssus artesanal d'elaboracion de las pèças d'argila a subit pauc de variacions fins ara.