Whisky : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Xqbot (discussion | contribucions)
m robot Ajoute: cv:Виски
Vivarés (discussion | contribucions)
m destillar
Linha 3 :
== Istòria ==
La primièra traça escrita del whisky data de [[1405]] en Irlanda<ref>[http://www.theanswerbank.co.uk/Article2755.html Who invented whisky - the Scots or the Irish?]</ref>, que i èra distillatdestillat pels monges. Es tanben mencionat en Escòcia en [[1496]]<ref>[http://www.whisky.com/history.html History of Scotch Whisky]</ref>. Pasmens, se pensa que lo whisky èra ja conegut dempuèi qualques centenas d'annadas abans. Sabèm pas quora e ont lo whisky foguèt d'en primièr distillatdestillat e la produccion locala non documentada pendent aqueste periòde fa que l'identificacion de l'origina de la beguda es dificila. En mai, es possible que diferents grops descobriguèsson los processus de distillaciondestillacion completament independament los uns dels autres.
 
D'unesDe cercaires pensan que los alcòls distillatsdestillats foguèron d'en primièr produches entre lo [[sègle VIII]] e lo [[sègle IX]] en [[Orient Mejan]]<ref>[http://www2.potsdam.edu/hansondj/Controversies/1114796842.html History of Alcohol and Drinking around the World]</ref> e que l'art de la distillaciondestillacion foguèt portat en [[Irlanda]] e [[Grand Bretanha]] per los monges crestians. Es una legenda populara que [[Sant Patrici]] introduguèt la distillaciondestillacion en Irlanda e Escòcia, mas i demorèt tròp lèu perque foguèsse possible. Pasmens, es possible que lo processus de distillaciondestillacion foguèsse descobèrt en Irlanda e dins las illas britanicas (independament o en precursor de la distillaciondestillacion [[Arabia]]) per de pageses coma un mejan d'utilizar lo demai de grans, après la segada.
 
== Elaboracion ==
Linha 18 :
* La fermentacion : lo molt sucrat aital obtengut es addicionat de [[levadura]]s e la [[fermentacion]] alcolica se produtz. Aqueste processus es parièr al de la fabricacion de la [[bièrra]] mas l'etapa seguenta es pròpria al whisky.
[[Fichièr:2007_07_Glenfiddich_Alambics.jpg|thumb|right|250px| Sala dels alambics a Glenfiddich]]
* La distillaciondestillacion : la bièrra aital obtenguda subís una dobla distillaciondestillacion, que sa tòca es de desseparar l'aiga de l'alcòl. Los whiskeys irlandeses subisson generalament una tripla distillaciondestillacion e es çò meteis per d'unes scotchs. A la fin d'aquesta etapa, lo whisky es incolòr e titra aperaquí 70°.
 
* L'envielhiment : lo whisky es fin finala mes de vielhir en botas de [[casse]], ja utilizadas lo mai sovent. Es pendent aquesta etapa que lo whisky se colora e pren d'aròmas especifics segon la fusta utilizada. Lo periòde d'envielhiment minimal d'un scotch es de 3 ans mas la màger part dels single malt vielhisson generalament entre 8 e 12 ans, d'unas botelhas de ''single cask'' van passar fins a 30 ans en barrica abans la mesa en botelha.