Edmond Halley : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
Vivarés (discussion | contribucions)
Linha 99 :
Pr'amor, en 1757, un matematician francés, [[Alexis Claude Clairaut|Alexis Clairaut]], tornèt prendre los calculs de Halley per, en melhorant la precision dels calculs, predire pus finament la data de retorn de la cometa. Las sostas foguèron cortas un pauc mai d’un an, los calculs d’interaccion gravitacionala de la cometa amb Tèrra, Jupitèr e Saturne foguèron. Demandèt ajuda a [[Joseph Jérôme Lefrançois de Lalande|Lalanda]], e a la matematiciana [[Nicole-Reine Lepaute|Lepaute]].
 
Aprèp de meses de calculs, los tres anoncièron en novembre de 1758 que la cometa efectuariá son passatgepassariá al perièli lo 13 d'abril de 1759. La comunautat astronomica mondiala – qu'una partida dobtava d’aquela prediccion de Halley, de veire pas res venir per Nadal de 1758 – tornèt escrutar lo cèl. Lo 25 de decembre de 1758, la cometa foguèt observada exactament ont loo aviá prediguètpredich Halley per un observator prèp de [[Drèsda]], e atenguèt son perièli lo 13 de març de 1759, exactament un mes abans la data fixada per Lepaute, Lalande e Clairaut.
 
Tres ans abans sa mòrt, E. Halley enonciava : « Se lo retorn qu'avèm previst per nosautres per l'an 1758 se realiza, l'imparciala posteritat se refusarà pas a reconéisser que foguèt un Anglés que l'anoncièt pel primièr còp. » Aquel vòt foguèt fòrça plan enausirenausit, perque la comunautat dels astronòms decidiguèt de balhar lo nom de Halley a aquela cometa.
 
== Drives ==