Torre de Belém : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Joao Xavier (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Xqbot (discussion | contribucions)
m robot Ajoute: ka:ბელენის ციხესიმაგრე; changement de type cosmétique
Linha 9 :
 
La torre foguèt bastida entre 1515 e 1521 par l'arquitècte militar Francisco de Arruda, creador de fortalesas bastidas en [[Marròc]], sus de tèrras portuguesas. L'influéncia de l'art Moresc se pòt veire dins las decoracions delicatas de las fenèstras e balcons cintrats, coma amb las copòlas caneladas dels agachons. Es probable que [[Diogo de Boitaca]], primièr arquitècte del monastèri dels Ieronimitas, tanben participèt a la decoracion del bastiment. Las [[machacoladura]]s e los merlets son decorats amb de rics ornaments esculturals, tipics de l'[[estil manuelin]].
[[FileFichièr:Combat du Tage .jpg||thumb|La flòta francesa davant la torre de Belém pendent lo combat de Tage, l'11 de julhet de 1831]]
 
En 1580, quand Lisbona foguèt envasida per las tropas espanhòlas pendent la lucha pel tròne portugués, la torre combatèt e se rendèt al Duc d'Albe. Dins los sègles seguents, la torre foguèt utilizada coma prison, que las jaulas sosterranhas foguèron regularament inondadas.
Linha 19 :
Lo bastiment foguèt declarat monument nacional en 1910.
 
== Art e arquitectura ==
[[ImageFichièr:Belem.Torre05.jpg|thumb|La decoracion d'estil manuelin de la torre de Belém.]]
 
La torre de Belém es considerada coma una òbra majora de l'[[estil manuelin]], pr'amor fòrça motius tipicament manuelins coma l'[[esfèra armillara]] (simbòl de Manuel I{{èr}}), la crotz de l'[[Ordre del Crist (Portugal)|Ordre del Crist]] o las fenèstras d'ogivas elaboradas. Pr'aquò, d'ornaments de la torre son de la restauracion, al mitan del sègle XIX, coma los boclièrs arborant la crotz de l'Ordre Militar del Crist, decorant los merlets e las pichonas [[clastras]]. Las decoracions pus trabalhadas son fàcia a Tage.
Linha 34 :
La torre (35 mètres de naut), presenta tres estatges e una terrassa amb un ponch de vista sul païsatge environant. La polvera pels canons foguèt conservada al nivèl de la mar. Òm monta amb un escalièr en viseta. Los apartaments del comandant se tròban al primièr e una capèla, que sa decoracion foguèt la crotz de l'Ordre del Crist e l'esfèra armillara, ocupavan lo quatren.
 
== Vejatz tanben ==
 
* [[Lisbona]]
* [[Monastèri dels Ieronimitas]]
* [[Pastéis de Belém]]
 
{{Portal Portugal}}
Linha 61 :
[[it:Torre di Belém]]
[[ja:ベレンの塔]]
[[ka:ბელენის ციხესიმაგრე]]
[[lb:Tuerm vu Belém]]
[[nl:Torre de Belém]]