Cançon de Rotland : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cornelhac1 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Vivarés (discussion | contribucions)
m quauquei correccions
Linha 1 :
<!--Article redigit en lengadocian-->
La '''Cançon de Rotland''' (reg. la '''Chançon de Rotland''') es un poèma epic medieval que tienqu'a una version en [[occitan]] e una autra en [[francés]].
 
==Lo Rotland occitan==
TienExistís una version en [[occitan]] que son manuscrit es parcialament desaparegut mas que daissa mantun tèxtestèxte coma ''Rotland a Saragossa'' e ''RonçavalsRonçasvals'' e de testimoniatges dins autres documents medievals<ref>Gerard GOIRAN & Robert LAFONT (1991) = Gérard GOUIRAN & [[Robèrt Lafont|Robèrt LAFONT]] ''Le Roland occitan'', París: Christian Bourgois</ref> e de testimoniatges dins d'autres documents medievals.
 
==Lo Rotland francés==
TienExistís tanben una version en [[francés]], pro celèbra, de divèrses milèrsmilièrs de vèrses, escricha a la fin del [[sègle XI]] en francés anticancian, atribuïtatribuida a un monge normand, Turold, que son nom apareis dins lo darrièr e enigmatic vèrs: ''"Ci falt la geste que Turoldus declinet"''. Ça que la, la significacion de ''declinardecliner'' dins aqueste vèrs es pas clara: pòt significar '"compausar'" o benlèu '"transcriure'", '"copiar'". Es la [[Cançon de gèsta]] maipus anciana d'[[Euròpa]]. Lo tèxt de l'apelat ''Manuscrit d'Oxford'' escrich en anglonormand (cap a [[1170]]) cònstaes constituit de 4002 vèrses decassillabs, distribuits en 291 estrofasestròfas de longitudlongors desparièradiferentas.
 
===Las Cançons de gèsta===
Las [[Cançon de gèsta|Cançons de gèsta]] son de poèmas escriches per èsser recitats en public, amb d'una o mai d'una melodia simpla. Lo mot [[latin]] ''gesta'' significa de '"fachs soslinhats'". Son, doncas, de fachs memorables, eroïcs. [[França]] e [[Espanha]] an una importanta tradicion epica medievala. Coma totas las Cançons de gèsta, la ''Cançon de Rotland'' es anonima.
 
==Nòtas==
Linha 15 :
 
[[Categoria:Genre trobadorenc]]
[[categoriaCategoria:literaturaLiteratura occitana]]
[[Categoria:Literatura francesa]]