Pistolet : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Toku (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 1 :
[[File:Arma de fuòc - Pistolet.png|thumb|Esquèma generau d'un pistolet.]]
 
Un '''pistolet''' es una [[arma de fuòc]] individuala que sa chambra es integrada o totjorn alinhada ambé lo canon. Es aparegut tre l'invencion dei premiereis armas de fuòc e foguèt utilizat per lo premier còp sus lo prat batalhieramb lo [[29 de marçcanon]]. de [[1461]] durant la batalha de Towton.
 
Lei premiers pistolets son apareguts au sègle XV. La pus anciana mencion d'una utilizacion sus un prat batalhier data dau 29 de març de 1461 a la [[batalha de Towton]] en [[Anglatèrra]]. Aqueleis armas èran pesucas e avián un [[canon]] unic qu'èra cargat per la boca e un sistèma de fuòc basat sus un rodet e una mecha. Èra dotada de massas [[metal]]licas que permetián de picar un adversari au còrs a còrs. Fins au sègle XIX, de progrès permetèron de fiabilizar lo tir gràcias a l'introduccion de platinas de peirard per produrre la beluga requista. Pasmens, l'invencion dau [[revòuver]] e de son barilhet, entraïnèt un certan declin dau pistolet.
 
Son retorn aguèt luòc au començament dau sègle XX amb la concepcion de cargaires eficaç permetent de concebre d'[[arma (guèrra)|armas]] dotadas de magazins contenent un desenau de cartochas. Un autre factor determinant foguèt l'invencion de pistolet permetent un tir automatic. A partir deis ans 1900-1910, divèrseis invencions permetèron de melhorar la fisabilitat dei mecanismes e la precision dei tirs e, durant la segonda mitat dau sègle XX, lei pistolets remplacèron pauc a pauc lei revòuvers dins un nombre important de domenis<ref>Au començament dau sègle XXI, lei revòuvers demòran fòrça utilizats per lei situacions necessitant una poissança de fuòc importanta car permèton sovent de tirar de [[municion]]s pus poderosas.</ref>.
 
<gallery>
File:Pistolet-IMG 3196-b.jpg|Pistolet de peirard de la fin dau sègle XVIII (vèrs 1795)
File:Luger P08 (6971793777).jpg|[[Luger P08]] (1898)
File:Pistolet-marine-19e-2.png|Pistolet francés utilizat dins la marina au sègle XIX (modèl 1837)
File:M1911a1.jpg|[[Colt M1911]] (1911)
File:M9-pistolet.jpg|[[Beretta M9]] 9mm ([[ans 1980]])
</gallery>
 
== Liames intèrnes ==
 
* [[Arma de fuòc]].
* [[Revòuver]].
 
== Bibliografia ==