James Clerk Maxwell : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
mCap resum de modificació
Linha 23 :
En [[1856]], Maxwell obtenguèt un pòste a [[Aberdeen]] amb l'ajuda de son paire que moriguèt dins lo corrent de l'[[annada]]. Aquò li permetèt d'obtenir mai de libertat d'ensenhament e d'aprofichar lo materiau experimentau de son predecessor. I demorèt fins a [[1860]] e s'interessèt principalament a la question de la natura deis [[anèus de Saturne]] qu'èra l'objècte dau [[Prèmi Adams]]. Concluguèt qu'èran formadas de particulas finas en [[orbita]] a l'entorn de la [[planeta]] e foguèt reconegut venceire en [[1859]]. Son ipotèsi foguèt confiermada dins lo corrent deis [[ans 1980]] per lo [[programa Voyager|programa ''Voyager'']]. En parallèl, Maxwell se maridèt amb Katherine Mary Dewar, la filha d'un [[reverend]] qu'èra vengut son amic<ref>Katherine Maxwell ajudèt son marit dins sei trabalhs, especialament dins l'estudi dei [[color]]s e en [[termodinamica]].</ref>.
 
Puei, Maxwell s'interessèt ai trabalhs dau [[fisica|fisician]] [[Alemanha|alemand]] [[Rudolf Clausius]] ([[1822]]-[[1888]]), pionier de la [[termodinamica]]. Participèt ansin a la formacion de la [[teoria cinetica dei gas]] en calculant la fraccion de [[molecula]]s que lo modul de la [[velocitat]] es comprés entre lei [[velocitat]]s ''v'' e ''v'' + ''dv'' per un [[gas perfèctperfiech]] monoatomic. Publiquèt aquelei resultats en [[1860]].
 
=== Lo periòde londonenc ===
Linha 64 :
{{veire|Estatistica de Maxwell-Boltzmann}}
 
En fòra de sei contribucions a l'[[electromagnetisme]], Maxwell participèt tanben a l'establiment de la [[teoria cinetica dei gas]] qu'es una teoria fondamentala de la [[termodinamica]]. D'efiech, capitèt de calcular la proporcion dei [[molecula]]s d'un [[gas perfèctperfiech]] se desplaçant a una [[velocitat]] donada per una [[temperatura]] donada. Aquò permetèt d'establir un metòde estatistic per explicar lo comportament d'un [[gas]] a partir dei caracteristicas dei movements dei particulas que lo compausan. Ansin, venguèt possible d'interpretar au nivèu microscopic ai nocions de :
* [[temperatura]] coma una mesura de l'[[energia cinetica]] dei particulas, es a dire de lor agitacion.
* [[pression]] coma la [[fòrça]] exercida per lei tuerts dei particulas de [[gas]] còntra la paret dau recipient contenent lo [[gas]].