Clima : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Linha 231 :
=== Climas regionaus ===
 
La nocion de clima regionau, oò mesoclima, s'aplica ena de regions d'una superficia d'uneide plusors miliers de [[quilomètre carrat|quilomètres carrats,]] somesas a certaneil'influéncia de fenomèns meteorologics particulars (mistrau[[vent]]s, eisseròcsecaressa ò umiditat renfòrçada...). Aquò entraïna de modificacions dau clima que desvolopa de trachs pròpris. Per exemple, en causa d'unainteraccions interaccion especialaparticularas entre la circulacion generalament deilei massas d'aire oceanic e unlo relèu important.dei Per exempleVosges, lo clima d'[[Alsàcia]] es pus seceissuch en causa de lqu'interaccionaqueu daudei ventregions amb lo relèu dei Vosgesvesinas.
 
=== Climas locaus ===
 
La nocion de clima locau s'aplica susa de regionsregion d'un desenau de quilomètres carrats. SaConsistís presénciaen esuna modificacion generalamentgenerau entraïnada per unla relèupreséncia comad'un unaelement cadenageografic deimportant montanhas([[montanha]]s, una estenduda d'[[aiga]]...) que sonqu'es capablascapabla d'influenciar sus lo [[vent]], l'umiditat e la [[temperatura]]. Per exemple, dins lei regionsvaus montanhosasaupencas, lo clima pòu aisadamentaisament variar segonen foncion de l'orientacion d'unadei valadapendís a respèct dau [[Solelh|Soleu]]. Per exemple, en [[Auvèrnhe]], es lo cas de [[Lemanha]] onte de cadenas de [[montanha]]s blocan en partida leis intradas de [[nívol]]s. L'endrech a donc un clima de tipe mediterranèu en plaça d'un clima oceanic.
 
=== Microclimas ===
 
LeiLa microclimasnocion s'aplicande microclima enpertoca de zonaszònas pauc estendudas, generalament de quauquei centenaus de [[mètre carrat|mètres carrats de superficia]]. Son generalament causatsliats pera la preséncia d'un element locau particular dins la topografia (ò dins la vegetacion. Per exemple, es lo cas de la preséncia de pèiras capablas de gardarrestituir de [[nuech]] la [[calor...]] etc.)acumulada e dinsdurant la vegetacionjornada, çò que permet d'aumentar lei temperaturas minimalas. LorSon influéncia pòu de còps modificar d'un biais fòrça important unlo clima donatsupausat s'aplicar dins una zonala limitadazòna.
 
== Classificacion ==