Sigmund Freud : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Magioladitis (discussion | contribucions)
m →‎Complèxe d’Edip : Removed deleted template / all info is now in Wikidata, removed: {{Ligam AdQ|el}} (5) using AWB (10903)
Erunberri (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 8 :
 
 
'''Sigmund Freud''', nascut Sigismund Schlomo Freud (en [[ebrieu]]: זיגיסמונד שלמה פרויד) lo [[6 de mai]] de [[1856]] e mòrt lo [[23 de setembre]] de [[1939]], foguèt un [[Psiquiatria|psiquiatre]] [[Àustria|austriac]]. Es considerat lo ''paire de la psicanalisi''. Comencèt de s'interessar a l'[[ipnòsi]] e a son utilizacion per ajudar los [[malautiá mentala|malauts mentals]]. Pus tard abandonèt l'ipnòsi en favor de l'[[associacion liura]] e l'analisi dels [[sòmi]]s per desvolopar la "terapia del parlar". Aqueles elements foguèron lo ponch de partença de la [[psicanalisi]]. Freud s'interessèt especialament a l'[[isteria]] (apelada actualament ''tresvirament de conversion'', segon lo DSM-IV) e dins la [[neuròsi]] (reclassificada actualament en afeccions psicosomaticas, neuròsi e psicòsi, segon la nosologia psicanalitica).
 
Las teorias de Freud e lo tractament que donava a sos pacients causèron d'agitacion granda a [[Viena (Àustria)|Viena]] al [[sègle XIX]] e lo debat contunha uèi. Sas idèas son sovent discutidas e de còps criticadas coma de trabalhs de literatura e de cultura generala, al delà del debat sus l'importància scientifica de sos tractaments terapeutics. I a de partisans que lo considerèron un scientific grand de la [[medecina]] que descobriguèt de vertats importantas sus la psicologia umana, mentre qu'uns autres lo considèran un filosòf visionari que repausèt la natura umana en l'ajudar a se desliurar dels [[tabó]]s.