Iòssif Stàlin : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Linha 154 :
 
==== De la desfacha a la victòria ====
 
Se Stàlin imaginava a tèrme mai ò mens lòng una guèrra còntra [[Alemanha]], foguèt susprés per l'invasion alemanda dau territòri [[URSS|sovietic]] començada lo 22 de junh de [[1941]]. Pasmens, après un periòde d'incertitud, Stàlin s'adreicèt a l'[[URSS|Union Sovietica]] lo 3 de julhet e mobilizèt leis energias. Decidèt de demorar a [[Moscòu]] en despiech de l'avançada de la ''Wehrmacht'' e s'adaptèt ai circonstàncias. Acceptèt pauc a pauc de laissar mai d'autonòmia a sei [[generau]]s e ais [[oficièr|oficiers]] de terren. De mai, capitèt d'identificar e de promòure de caps eficaç coma [[Georgy Zhukov]], [[Vasily Chuikov]], [[Aleksandr Vasilevsky]], [[Ivan Konev]] ò [[Rodion Malinovsky]]. Enfin, abandonèt lo discors marxista per restaurar lei valors tradicionalas de [[Russia]].
 
Ansin, maugrat de pèrdas catastròficas liadas a d'errors de comandament, ais atrocitats dei tropas d'ocupacion alemandas que menava una guèrra d'exterminacion e a la duretat dei còntra-ofensivas sovieticas, l'Armada Roja capitèt de resistir. Premier, entre octòbre de [[1941]] e genier de [[1942]], lei Sovietics rebutèron leis [[Batalha de Moscòu|ofensivas alemandas còntra Moscòu]]. Demorant a Moscòu en despiech de la menaça, Stàlin i aquistèt un important prestigi. Puei, de l'estiu de [[1942]] a febrier de [[1943]], la [[batalha d'Estalingrad]] renforcèt mai aqueu prestigi e permetèt a l'Armada Roja de començar la liberacion dau país.
 
Après aquelei succès, lei fòrças sovieticas rebutèron pauc a pauc la ''Wehmarcht'' e foguèron a l'origina de la destruccion de la màger part de l'armada alemanda. Ansin, en abriu e mai de [[1945]], leis Occidentaus li laissèron l'onor de conquistar Berlin a l'eissida d'una [[Batalha de Berlin|batalha saunosa]]. Lo prestigi de l'[[URSS]] e de Stàlin agantèt alora son apogèu e lo cap sovietic foguèt celebrat per totei lei venceires de la guèrra, compres lei país [[capitalisme|capitalistas]].
 
=== De la victòria de 1945 a la mòrt de Stàlin ===