Moneda : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Linha 123 :
 
==== Ben public ====
 
Gràcias a sei tres foncions economics, la moneda a un ròtle fondamentau au sen dei societats. D'efèct, en facilitant lei cambis de bens ò de servicis, permet de rendre de servicis collectius a la comunautat ont es en circulacion. Per aquela rason, la moneda es considerat coma un ben public que pòu pas faire unicament l'objècte d'una regulacion per lei financiers. Ansin, d'institucions estatalas ([[banca centrala|bancas centralas]]...) foguèron creadas per representar l'interès collectiu dins la gestion monetària.
 
==== Otís de iearquizacion ====
 
Dins certanei societats, la moneda es un otís de iearquizacion sociala que permet de mesurar la richessa deis individús. Dins l'[[Empèri Roman]], la posicion sociala deis abitants èra dirèctament determinat per sei revenguts. Se un sistèma tant rigorós es uei rar, la richessa es totjorn un element important au sen de mai d'una societat actuala car es considerada coma un factor de capitada per una partida importanta de la populacion.
==== Instrument d'integracion economica e sociala ====
 
==== Instrument d'integracion economica e socialapolitica ====
 
La moneda es tanben un instrument d'integracion economica e politica d'una zòna somesa a un meteis poder politic. Per exemple, durant l'[[Antiquitat]], [[Atenas]] utilizèt lo primat de sa moneda per renfòrçar son contraròtle sus la [[Mar Egèa]] en exclusent l'usatge de monedas de ciutats rivalas. Autre exemple, en [[Occitània]], la [[liure tornesa]], adoptada per [[Loís IX de França|Loís IX]] ([[1226]]-[[1270]]) en [[1262]], aguèt un ròtle important dins la mesa en plaça de la dominacion francesa en suplantant pauc a pauc leis autrei monedas en circulacion.
 
== Regulacion de la moneda ==