Giuseppe Mazzini : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Matieu Sokolovic (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Matieu Sokolovic (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 9 :
Foguèt perseguit per la polícia piemontesa per seis idèias e activitats. Aquò li vauguèt d’èstre engabiolat a [[Savòna]]
 
En 1831, regugiatrefugiat a [[Marselha]], pròchi la nombrosa comunautat italiana de la vila granda de [[Provença]], fonda lo movament « [[Itàlia Joine]] » (Giovine Italia), derivat de la [[Carbonaria]] e inspirat per lo socialisme, que sa devisa es « Dieu e lo pòble », e que la basa politica es l’union dei diferents reiaumes d’Itàlia e n’una republica democratica. Pensa tanben Mazzini qu’Itàlia deu prene la tèsta dau movament de regeneracion d’Euròpa, qu’èra d’aquelei temps e per la part màger, sota la dominacion de sobeirans fòrça autoritaris.
 
Es forabandit per leis autoritats de [[Piemont]] per totjorn, perseguit tanben per la polícia francesa de [[Loís-Felipe]]. Lo fracàs d’un assai d’invasion de [[Savòia]]li vau la condamnacion a mòrt per contumaci per [[Piemont]]. En 1834, se refugia en [[Soïssa]] m’onte fonda lo movament « Euròpa Joine » (Giovine Europa) qu’aviá per tòca d’agropar lei divèrs movaments nacionaus europencs (irlandés, grècs, polonés, etc...)