Friedrich Nietzsche : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Erunberri (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Balisas : cambiament per telefonet Modificacion pel web mobil
Erunberri (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 8 :
'''Friedrich Wilhelm Nietzsche''' (Röcken bei Lützen, [[Alemanha]], [[1844]]-[[1900]]) foguèt un [[Filosofia|filosòf alemand]] e un dei pensaires modèrnes pus influents.
 
Estudièt a l'Universitat de [[Bonn]]. En [[1865]], a [[Leipzig]], faguèt seis estudis de [[filologia]] e en [[1869]] venguèt professor de filologia classica a [[Basilèa]]. En [[1878]] abandonèt lei classas, en causa d'una malautiá grèva. Fins a [[1889]], son periòde d'activitat maximala,puèi passèt leis estius a [[Sils Maria]] e la rèsta de l'an a la Ribiera [[Occitània|occitana]], gaireben sempre solitari e amb de recalivadas dins sa malautiá. En 1889, tombèt dins la deméncia et passèt los dètz darriereis ans de sa vida dins un estat mentau quasi vegetatiu. Après sa mòrt, l'interpretacion de son òbra foguèt desfigurada per l'imatge de la foliá e per la propaganda nazi.
 
La pensada filosofica de Nietzsche, d'un caractèr poetic e personau marcat, es una critica dei valors tradicionalas de la cultura occidentala e l'assai d'elaborar una filosofia novèla. Se distinguisson tres periòdes dins sa pensada: