Campanha de Russia (1812) : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Creacion de la pagina amb « thumb|Pintura representant la retirada de l'emperaire [[Napoleon Bonaparte|Napoleon I{{èr}} e de sa garda dins lo corre... »
 
mCap resum de modificació
Linha 5 :
L'ofensiva principala acomencèt lo 22 de junh e se dirigiguèt vèrs [[Moscòu]]. En despiech de l'utilizacion de la tactica de la [[tèrra cremada]] e de doas temptativas importantas per arrestar l'invasion a [[Batalha de Smolensk|Smolensk]] (16-17 d'aost de [[1812]]) e a [[Batalha de Borodino|Borodino/La Moskowa]]<ref>Borodino es lo nom rus de la batalha e La Moskowa lo nom francés.</ref> (7 de setembre de [[1812]]), lei Rus deguèron se retirar e laissar lei Francés ocupar l'anciana [[capitala]] dau país lo 14 de setembre. La vila foguèt pilhada e cremada. En revènge, dins lei regions baltas, capitèron de blocar leis ofensivas francesas en direccion de [[Sant Petersborg]]. Ansin, maugrat lei pèrdas infligidas per Napoleon e l'ocupacion de [[Moscòu]], l'emperaire rus refusèt de negociar la patz. Lo 23 d'octòbre, lei Francés deguèron abandonar Moscòu en causa de dificultats d'avitalhament que foguèron rapidament agravadas per l'[[ivèrn]] e lo secutament dei convòis francés per de tropas d'irregulars rus. Una retirada fòrça malaisada fins a [[Polonha]] se debanèt donc fins au 14 de decembre. L'armada francesa i perdèt de centenaus de milièrs d'òmes e la màger part de son [[artilhariá]] e de sa [[cavalariá]]. En revènge, capitèt de resistir ai temptativas de l'armada russa de l'anientar definitivament.
 
La campanha s'acabèt donc per una revirada grèva dei fòrças francesas maugrat de pèrdas pron equilibradas ({{formatnum:380000}} per lei Francés, {{formatnum:335000}} per lei Rus). PasmensD'efèct, lo prestigi francés èra d'ara endavant fòrça demenit entraïnant una revòuta de la màger part deis estats europèus còntra l'òrdre napoleonenc. D'efècteDe mai, lei Francés avián subretot perdut de fòrças regularas e experimentadas e un nombre tròp important de chivaus per tornar constituïr sa [[cavalariá]]. Òr, la tactica napoleonenca necessitava l'utilizacion d'una [[cavalariá]] importanta per perseguir e destrurre lei fòrças enemigas vencudas sus lo prat batalhier. Ansin, Napoleon poguèt pas donar un aspèct decisiu a sei victòrias de [[1813]]-[[1814]] e [[França]] foguèt finalament vencuda en [[1814]].
 
== Liames intèrnes ==