Fèlix Castanh : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Aubadaurada (discussion | contribucions)
m a renomenat Fèlix Castan en Fèlix Castanh: nom occitan
Aubadaurada (discussion | contribucions)
completatge
Linha 1 :
'''Fèlix CastanCastanh''' o ''Fèlix Marcèl Castanh''' (en francés ''Félix Castan, Félix Marcel Castan'') ([[1920]], [[diluns]] [[22 de genièr]] de [[2001]]), nascut en [[1920]] a [[Labastida-MuratLa Bastida Fortunièra]] en [[Carcin]], dins lo departament francés d'[[Òlt (departament)|Òlt]]. Comencèt sa vida professionala coma obrièr agricòla aprèp d'estudis de letras al [[Licèulicèu]] Louis le Grand. Regent puèi professor de [[collègi]]. [[Escrivan]] [[occitan]], militant [[occitanista]] (organizatororganizaire del Festenal de [[Montalban]], de la ''[[Mòstra del Larzac]]'', del Centre internacional de Sintèsi del Barròc, etc.). Mai d'un obratge inedit. Darrièras publicacions :
*''Manifeste multiculturel et anti -régionaliste ''(Cocagne, Montalban [[1984]])
*''Argumentari'' ([[Institut d'Estudis Occitan|IEO]], Tolosa 1994).
 
==Ideologia==
La pensada de Castanh es a l'encòp politica e culturala. Milita per una descentralizacion prigonda dins l'estat francés, que permetriá de reconéisser las lengas minorizadas coma l'[[occitan]] e que liberariá las energias creativas, especialament dins la produccion artistica. En tot criticar lo centralisme de l'estat francés, Castanh rèsta partisan de son unitat e pensa qu'[[Occitània]] es una partida indissolubla de [[França]]. Vòl demostrar aquela idèa en prepausar una analisi originala de l'istòria de la [[literatura occitana]], que segon el se seriá totjorn inserida dins l'espaci francés. Per consequent Castanh critica lo [[nacionalisme occitan]]. Critica tanben lo [[regionalisme]] perque considèra qu'es un replec negatiu sus las regions.
 
Tanben Castanh èra membre del [[Partit Comunista Francés]].
 
La pensada de Castanh es coneguda dempuèi la mitat del sègle XX mas a laissat una influéncia fòrta a partir dels ans 1990 dins una partida del movement occitanista, que revendica sa pensada. Es lo cas de la revista [[Linha Imaginòt]] e de certans grops de musica coma [[Massilia Sound System]] e los [[Fabulous Trobadors]] (mai que mai amb son membre [[Claudi Sicre]]).
 
==Ligams==
Linha 8 ⟶ 15:
*[http://www.crl.midipyrenees.fr/annuaire_detail.asp?PK_annu=15&cat=1&cat1=&txt=&dep=&nv=&page=2 Obratges]
 
===Articles sus Fèlix CastanCastanh===
''Aquestes articles son accessibles sul [http://www.arnaud-bernard.net/forum-histoire.php# siti] del [[Carrefour Culturel Arnaud Bernard]]''
* ''Félix Castan a défié son temps'', per [[Claude Sicre]], La Dépêche du midi, dimenge 28 de genièr de 2001