Illas Aleutianas : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Synthebot (discussion | contribucions)
m r2.6.4) (Robòt Apondre: lv:Aleutu salas
Xqbot (discussion | contribucions)
m r2.7.3) (Robot : modification de eo:Aleutaj insuloj à eo:Aleutaj Insuloj; changement de type cosmétique
Linha 1 :
[[imatgeFichièr:AleutianIslandsFromSpace.jpg|thumb|Las '''illas Aleutianas''']]
Las '''illas Aleutianas''' (''Aleutian Islands'' en anglés) son un [[archipèla]] d'illas volcanicas situadas al sud-oèst d'[[Alaska]] ([[Estats Units]]).
Forman un arc dins la [[mar de Bering]]. An una [[aira|superfícia]] totala de {{unitat|17666|km²}} e 8162 abitants segon lo recensament de 2002, que mens de la mitat ne son [[inuit]]s o aleutians.
 
== Geografia ==
Forman una cadena d'illas volcanicas al nòrd del Pacific que s'estendon al cors de 1900 km dempuèi la peninsula d'Alaska fins a la de Kamchatka a travèrs de las [[illas Komandorskie]]. A l'excepcion d'aquelas darrièras illas, qu'apertenon a [[Russia]], la rèsta de l'archipèla es part de l'Estat d'Alaska. Las illas son localizadas al nòrd de la Cencha del Pacific, entre los 52 e los 55 gras de latitud nòrd e los 172 e los 163 gras de longitud oèst.
 
== Istòria ==
Las illas foguèron administradas per Russia dempuèi sa descobèrta al sègle XVIII fins a la venda amb la rèsta d’[[Alaska]] als [[Estats Units]] en 1867. Pendent la [[Segonda Guèrra Mondiala]] totas las illas foguèron ocupadas per Japon.
 
== Economia ==
Las ressorsas alieuticas d'aquela zòna del Pacific Nòrd son excepcionalas. En 2007, {{formatnum:353000}} tonas de produchs de la mar an transitat pels cais de [[Dutch Harbor]], primièr pòrt de pesca dels [[Estats Units]]. Dutch Harbor es pas vertadierament una vila, mas gaireben una zòna industriala. La vila vertadièra se tròba a cinc minutas amb veitura, sus l'illa bessona de [[Unalaska]], ligada dempuèi pauc per un pont.
De mai en mai d'estrangièrs i venon trabalhar dins las fabricas de condicionament de peis.
 
== Illas de l'èst a l'oèst ==
* [[illas del comandador]]
* [[illas Andreanof]]
* [[illas de las quatre montanhas]]
* [[illas Fox]]
 
[[Categoria:Illas Aleutianas|*]]
Linha 32 :
[[de:Aleuten]]
[[en:Aleutian Islands]]
[[eo:Aleutaj insulojInsuloj]]
[[es:Islas Aleutianas]]
[[et:Aleuudid]]