Machu Picchu : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cornelhac4 (discussion | contribucions)
porgissiá > prOvesissiá
Vivarés (discussion | contribucions)
m consensus
Linha 5 :
'''Machu Picchu''' (nom [[castelhan]]) o '''Machu Pikchu''' (nom [[quíchoa]], de ''machu'', vièlh, e ''pikchu'' montanha, es a dire, {{citacion|montanha vièlha}}) es lo nom contemporanèu de la vièlha ''[[llacta]]'' (ciutat) [[inca]] de pèira (que son nom original foguèt ''Pikchu'' <ref> Glave e Remy 1983: 247</ref>) bastida principalament a la mitat del [[sègle XV]] sul puèg rocós que religa las montanhas de Machu Picchu e de [[Huayna Picchu]] sul pendís oriental dels [[Andes]] Centrals, al sud de [[Peró]].
 
De documents de la mitat del [[sègle XVI]] <ref> Un document judiciari de 1568 trapat per Glave e Remy (1983) e agrandit per Rowe (1990) fa referéncia al caractèr privat de mantun cèntre poblats de la region de "Picchu" a l'epòca inca, qu'inclusiá Machu Picchu. La proprietat personala èra una potestat exclusiva dels governants incas e es un subjècte que [[María Rostworowski]] a largament trabalhat (1993 : 105 - 146). Sul caractèr "privat" de Machu Picchu i a un consensúsconsensus (Rowe, Burger, Lumbreras, Wright, Valencia, Rostworowski, Reinhard), mas Kauffmann es pas d'acòrd (Kauffman 2006: 62) </ref> suggerisson que Machu Picchu seriá estat una de las residéncias de [[Pachacuti]] Inca Yupanqui (primièr emperaire inca, 1438-1470). Segurament una de sas construccions màgers, que l'evident caractèr ceremonial de la via principala d'accès a la ''llacta'' demòstra que foguèt utilizada coma santuari religiós <ref> Alfredo Valencia en Burger et. al. 2006 : 81 </ref>. Los dos usatges (palais e santuari) foguèron pas incompatibles. Es estat escartat, ça que la, un caractèr militar supausat (que los qualificatius populars de "fortalesa" o "ciutadèla" aurián daissat supausar) <ref> I a pas de constatacion d'un usatge militar: L'airal agricòla e l'origina de las fonts d'aiga de Machu Picchu son pus luenh dels murs de la ciutat çò que fa que Machu Picchu suportariá pas un sètge long; la muralha es pas tròp nauta e lo valat es en realitat un escolador(Wright e Valencia, dins http://www.waterhistory.org/histories/machupicchu/ mas lo subjècte èra ja estat suggerit per Buse (1962). Los enemics mai pròches dels incas a l'epòca de Pachacutec èran dins la val d'Apurímac (Rowe 1990, 142 ; Rostworowski 2004, 53) que Machu Picchu n'èra separat per la region granda de Vilcabamba. La natura e los bastiments dels establiments incas per l'usatge militar arqueologicament coneguts dins la region (coma Marcaypiri, Salapunko e Huilca Raccay, prospectats pel Projècte Cusichaca (Kendall 1987 : 98) son totes diferents de Machu Picchu. Sus la basa del tipe de rèstas umanas trobadas dins los crotons de Machu Picchu, Lumbreras afirma: "tot senhala que la populacion inclusiá pas de guerrièrs" (http://www.machupicchu.perucultural.org.pe/actividades.htm). Kauffman o corrobòra en senhalar que "se poiriá pas dire qu'èra una fortalesa. E en cas que o foguèsse: contra qual?" (Kauffmann 2006: 62) </ref>
 
Machu Picchu es considerat tanben coma una òbra mestressa de l'[[arquitectura]] e de l'[[engenhariá]] <ref> Lo 20 de setembre de 2006 e dins l'encastre de la XXX Convencion Panamericana d'Engenhaires se declarèt Machu Picchu (e lo complèxe inca de Tipón) de Monument Istoric de la [[Engenhariá Civila]]</ref>. Sas caracteristicas arquitecturalas e païsatgièras particularas e lo mistèri entretengut al seu subjècte per una brava part de la literatura publicada subre lo sit, n'an fach una de las destinacions toristicas pus popularas de la planeta <ref> D'autras informacions subre sa popularitat: en 2006 al Reialme Unit los legeires britanics de Wanderlust causiguèron Machu Picchu coma la primièra meravilha del monde. (http://www.etravelblackboard.com/index.asp?id=43564&nav=21) (http://www.thisistravel.co.uk/travel/news/London-Eye-is-oneofworldswonders-article.html?in_article_id=45530).
Linha 212 :
* En mai de [[2005]], l'anciana vila [[Jordania|jordaniana]] de Petra s'embessonèt amb la vila de Machu Picchu.
 
== Nòtas &e referéncias ==
<references/>