Code Lyoko es una seria animada francesa creada per Thomas Romain e Tania Palumbo l'an 2003, produsida per Antefilms a la sason 1 e per MoonScoop dempuèi la sason 2 fins a la darrièra, en associacion amb France 3 e Canal J. La seria utiliza l'animacion convencionala per representar lo mond real, e animacion CGI 3D dins un mond tridimensional nomenat Lyoko.

Argument modificar

Una entitat digitala dolenta (un virus), nomenada XANA, pren possession del contraròtle d'un superordinator, e ataca dins lo mond virtual de Lyoko creat per Franz Hopper, un ancian professor de sciéncias e de mai lo paire d'Aelita, e vòl dominar lo mond. Ataca lo mond real en ensajant aucir de personas en activant las tors, generalament solament una, qu'agisson coma ligams dins lo mond real. Lo grop Lyoko conformat pels personatges Ulrich, Odd e Yumi, lor cal se virtualizar en dintrant a unes escanèrs dins la fabrica, per ajudar Aelita a trobar la tor activada de las quaranta-unas escampilhadas suls cinc sectors de Lyoko: Polar (Gèl), Desèrt, Bòsc, Montanhas e Sector 5, del temps que Jeremie se carga de detectar de monstres, los guidar en lo camin e los ajudar dempuèi la fabrica. Aelita li cal desactivar la tor en dintrant e teclejant lo còdi Lyoko e aital poder deténer l'atac de XANA contra lo mond real; alavetz lo superordinator (en dependent de còps de la magnitud de l'atac) pòt tornar enrè en lo temps moments abans de l'atac (aquel fach o mena a tèrme Jeremie), en daissant que degun (a l'excepcion del grop Lyoko) pòsca remembrar qui que siá dels eveniments qu'arribèron, aiçò es a causa que son las unicas personas que s'an escanejat en los escanèrs. Per complicar la situacion, lor cal far aiçò mentre s'asseguran que degun morisca (perque lo tornar en lo temps pòt pas tornar a la vida a aqueles), gardar en secrèt las siás aventuras e tractar que degun descobrisca Lyoko ni los interiors de la fabrica, en fasent a aqueles joves estudiants normales e a l'encòp guerrers dins un mond virtual.

Episòdis modificar

Preludi: Lo XANA se desvelha modificar

Aqueles episòdis consistisson basicament en un extra de la sason 3. Son dos capítols qu'en realitat es sonque un mas se dividís en doas parts.

En aqueles episòdis se mòstra coma se coneisson los personatges. Al principi se pensava qu'Aelita se sonava Maia, mas quand dintra per desactivar la tor remembra lo sieu nom real, doncas qu'o aviá desbrembat. Tanben Yumi es introdusida coma la nòva, coneis Ulrich en classa de lucha. Ela li ganha que causa qu'Ulrich s'empipa e se va per el sens se donar comjat. Sissi es paissièra coma part de l'equipa, mas aviá paur d'anar a Lyoko, e doncas, al pas s'escanejar, èra pas immune als torns al passat e aprofechèron, per l'eliminar del grop per pas èsser de confiar.

Sason 1 modificar

La primièra sason de la seria a pauc desvolopament, amb las unicas revelacions vertadièras que son fachas en la fin. La rèsta dels episòdis sembla èsser sustot de farciment. Fins a la fin, cada episòdi consistís que lo grop descobrís un atac, o detenon, e fan lo retorn en lo temps. Autres arguments segondaris son compreses, per exemple las siás relacions l'u amb los autres e d'autres estudiants e professors dins l'escòla. Pendent tot aquò, Jeremie trabalha dins un programa per materializar Aelita per apagar lo superordinator amb seguretat. El desvolòpa fin finala las mesuras del programa en la fin, mas XANA ensaja manténer Aelita ligada al superordinator, e indirèctament a Lyoko.

Sason 2 modificar

La segonda sason, en contrast amb la primièra, es mai enfocada, e mai se una porció decenta dels episòdis es farciment. L'animacion es mai realista e detalhada, e las personalitats de Jim e de Sissi an cambiat perceptiblement, e mai se qualques tralhas de las siás vièlhas personalitats existisson en una cèrta forma.

En lo començament de la segonda sason, Aelita demòra en la tèrra e arriba a l'internat jol nom d'Aelita Stones en se presentant coma cosina d'Odd, en usant un certificat de naissença creada per Jeremie. Un nòu programa d'exploració creat per Jeremie atenh qu'Aelita aja de besonh pas demorar en Lyoko per saber s'i a activitat de XANA. Aelita comença a aver de visions d'una vida qu'ela supausadament jamai visquèt, e mòstran a un òme nomenat Franz Hopper que pòt aver de connexions a Lyoko.

Un cinquen sector se descobrís en Lyoko, e resulta èsser lo sector ont abita XANA, del cossí totas las siás donadas pòdon èsser atenguts. Al meteis temps, XANA comença a enviar un monstre en forma de medusa giganta nomenada Scyphozoa per panar la memòria d'Aelita. Fin finala, se revèla l'intencion vertadièra de XANA, aital coma las originas del superordinator, de Lyoko, e d'Aelita meteissa. Resulta èsser filha de Franz Hopper.

Sason 3 modificar

En la tresena sason, Aelita en essent ja liura del superordinator, XANA dona tornada la siá vista als sectors de Lyoko en planejant suprimir totes los sectors e en esperant portar la siá capacitat a l'equipa d'aver accès ad a lo sector 5. En usant la Scyphozoa per possedir Aelita, XANA pòt l'utilizar per introdusir lo còdi "XANA" dins la tor principala de cada sector. Aiçò dona a XANA l'accès complet al sector, que causa el pòt après el o suprimir. Malgrat los sieus melhors esfòrces, XANA a succès fin finala a suprimir los quatre sectors. Urosament, Jeremie tròba una manièra d'aver accès al sector 5 dirèctament.

En considerant qu'eles son pas bastants contra l'energia en aument de XANA, lo grop decidís agregar a William Dunbar a l'equipa. Aquel demòstra èsser un error desastrós. En lo primièr viatge a Lyoko, XANA, en usant la Scyphozoa atenh lo possedir. En usant William, XANA pòt facilament dominar als autres Guerrers de Lyoko e destruir la basa de Lyoko. L'acte fa lo superordinator inutil. Dins del superordinator vuèg, William se transforma en una version escura d'òc, ara possedit per XANA a un gra quitament màger. Après, Jeremie atenh un messatge numerotat d'Internet de Franz Hopper, que subrevisquèt de qualque biais a la destruccion de Lyoko.

En aquela sason, Aelita es ja liura pel qu'a de besonh pas mai del còdi "Tèrra" per èsser materializada e obten un poder per lutar contra XANA nomenadas bòlas d'energia; s'agís d'esfèras que naisson del palmell de la siá man capabla de desvirtualizar los monstres de XANA d'un sol còp. Yumi a decidit segon çò que sembla acabar la relacion amb Ulrich, en preferint èsser solament d'amics.

Sason 4 modificar

En la quatrena sason, Lyoko es pas entièrament destruit coma sembla. Jeremie e Aelita ensajan restaurar lo sector 5, çò que los permet contunhar lo seguiment de XANA. Lo grop a de nòus uniformes e armas mai potentas. En viatjant en la mar digitala (la ret d'Internet) en la darrièra creacion de Jeremie, un vaissèl submergible nomenat Skidbladnir (Skid), lo grop se tròba una seria de "replicas", que son d'un sol sector de la recreacion de Lyoko. Caduna d'aquelas replicas son controtlada per un autre superordinator, qu'es a lo sieu torn controtlat per XANA. Jeremie crèa una forma de materializar los sieus amics en lo luòc dins la Tèrra d'aqueles superordinators amb las siás capacitats intactes, çò que los dona lo fuòc necessari per los destruir, tot a l'encòp que contunha la batalha contra William. Dins l'episòdi 94, Franz Hopper es destruit per doas Flaçadas, segon abans qu'Aelita connectès amb lo sector 5 per acabar amb XANA. La sason acaba amb l'episòdi 95, ont cadun parla de los sieus melhors remembres abans de desactivar lo superordinator. Aicí, Sissi los descobrís a tot lo secrèt, e en Jeremie aprofècha per tornar enrè en lo temps per darrièr còp.

Code Lyoko Evolution modificar

Code Lyoko Evolution es lo continuament oficial de Code Lyoko creada per MoonScoop, que s'estreèt lo 19 de decembre del 2012 a França, e s'agís de la cinquena sason oficiala de la seria de television francesa Code Lyoko.

Los personatges son interpretats per actors reales, aital coma los luòcs dins la Tèrra, mas a Lyoko seguís l'animacion CGI 3D. MoonScoop inicièt un pichon casting per gojats e gojatas francesas d'edats compresas entre los 14 e los 18 ans, per decidir qual interpretarà dins lo mond real los personatges de la seria. XANA tòrna a la seria. Los Ninjas son nòus enemics controtlats pel professor Tyron, un nòu antagonista apondut a Code Lyoko Evolution. N'i a un nòu territòri nomenat Cortex, una nòva replica creada pel professor Tyron qu'es connectada dirèctament amb lo superordinator. La tèrra d'aquel territòri es compausat d'elements que se connèctan als moduls entre se per formar lo panorama mondial. Aquela tèrra càmbia, e los Guerrers de Lyoko auràn de besonh un nòu veïcul: lo Megapod. Se composa de fòrça aisses e tuèus qu'environan a una pichona replica planetària, lo nuclèu de Cortex. En aquel sector Aelita tròba de pistas de la siá maire, Anthea, ont la tòrna trobar après fòrça temps, mas s'arriban pas a veire en persona. Una autra de las grandas novetats es que i a una setena protagonista nomenada Laura Gauthier.

Personatges modificar

Nom Poders a Lyoko Armas a Lyoko Mai informacion
Jeremie Belpois Va pas a Lyoko. Es qui contròtla lo superordinator.
Aelita Schaeffer Sintetizació Bòlas d'energia Es qui desactiva las tors. Lo sieu paire morís a la quatrena sason en donant mai energia dins lo programa contra XANA.
Yumi Ishiyama Telekinesis Dos ventalhs lançats coma un boomerang Es d'origina japonesa. A un fraire mendre nomenat Hiroki.
Odd Della Robia Al començament aviá Anticipacion, mas desapareis a la sason 2. Fletxes làser. Pòt tanben se far un escut. Es çò de mès de comic del grop. A un can nomenat Kiwi.
Ulrich Stern Triplicacion, super sprint e triangulacion Sabre digital Es solitari e fug sovent de trabalh quand li demandaràs sus el, mas es çò de mès de fòrt del grop.
William Dunbar Super fum e levitacion Espasa enòrma En la siá vida jornalièra es excessivament valent, çò que li ocasiona rancors. Li agrada tanben Yumi, la que causa met Ulrich fòrça gelós. Mai tard es agregat al grop, çò que supausa un error laboriós, doncas qu'es possedit per XANA per destruir Lyoko e es controtlat per XANA pendent la sason 4.

Ligams extèrnes modificar