Palhassa

(Redirigit dempuèi Clown)

Un palhassa es un actor que lo ròtle es de far rire jogant de torns e galejant. Podèm ne destriar de tipes diverses segon l'emplec que jogan:

  • Lo clown blanc.
  • L'august , lo contra august, l'excentric...
Los Fratellini

Es diferent del comic umorista, que bastís lo rire suls jòcs de mots, alara que lo palhassa es associat a un aspècte extravagant, plen de colors e exageracions e se plaça en situacion amb de gestes, d'interaccions amb lo públic e referéncias al circ.

Lo palhassa tipic a la cara maquilhada amb de colors se destacant del blanc per far visible las expressions de luenh, amb un grand nas roge e sabatas tròp grandas. A vegadas pòrta perruca, un grand sorire dessenhat e lo vestit amb pedaçons e pòchas, d'on trai d'artificis per divertir las gents, subretot los mainatges. En complement an la possibiltat de jogar d'un instrument (com lo Saxofòn), escultant de balons coflats, fer d'equilibris e torsions...

L'umor del palhassa nomenat clown blanc, se basa en casudas, en cracas simplas e dins lo mim. Son origina istorica es lo clown o graciós del teatre e los bofons medievals. Sa originas son dins la Commedia dell'arte; e las raices dins las comèdies grègas.

Pallassos cèlebres modificar

 
August

D'entre los palhassas que venguèron celèbre internacionalament, i a:

En Angletèrra
En França
Al Canadà
En Espanha
En Itàlia
Autres païses

Referéncia modificar

  1. Alex
  2. (fr)Les Rastellis sur Circopedia.org