Catalan septentrional

Lo catalan septentrional (var. catalan septentrionau, rosselhonés[N 1], nòrd-catalan[N 2]) es un dialecte constitutiu del catalan, parlat en la Catalonha Nòrd, que fa partida del blòc dels dialèctes orientals de la lenga. L'emprenta d'aquel dialecte s'estend cap a la Catalonha Centrala dins çò que s'apèla los parlars septentrionals de transicion. Es un dialècte que ten de traches comuns amb l'occitan e mai d'influéncias de l'occitan.

Lo rosselhonés es –e es estat– lo dialècte pont, o, en abandonant aqueste imatge, la franja del catalan septentrional, un dialècte entre l'occitan e la rèsta del catalan, format per un enòrme bagatge d'elements occitans (un observaire tan perspicaç coma Calça, ja en 1588, o aviá remarcat)[1] amolonats, long dels sègles, subre una estructura basicament catalana e que son absents de la rèsta del catalan. Ten un sosdialecte, lo capcinés, que poiriá representar segon de lingüistas que i a un estat arcaïc del rosselhonés.

Vejatz tanben modificar

Bibliografia modificar

Articles connèxess modificar

Ligams extèrnes modificar

Nòtas e referéncias modificar

Nòtas modificar

  1. Usatge del nom "rosselhonés" al sens lingüistic: Usatge oficial o escolastic: Fòrums, blògs:
  2. Atestacions de "nòrd-catalan" o "nòrd catalan" al sens lingüistic: https://ethnolinguiste.org/wp-content/uploads/2021/12/Quauques-aspectes-linguistics-de-lunitat-de-la-lenga-occitana-PEYRAS-QUENTIN-2021.pdf https://loblogdeujoan.blogspot.com/2016/08/un-gasconisme-de-mei-en-catalan-patxoc_11.html http://projetbabel.org/forum/viewtopic.php?t=5216&start=30

Referéncias modificar

  1. «Sabem que els rossellonesos tenien en altres temps, com avui, un parlar molt semblant al dels pobles de llengua occitana» Calça apud August Rafanell 1991: 66


  • (ca) Aqueste article es parcialament o en totalitat eissit d’una traduccion de l’article de Wikipèdia en catalan intitolat « Català septentrional ».