Bernat Oton de Niòrt

Bernat Oton de Niòrt, o Bernat Oton d'Aniòrt, foguèt senhor de Niòrt en Rasés, darrièr senhor de Laurac, senhor de Montreal e de Ròcafuèlh.

D'aur a la crotz de gula bordat de meme D'après l'inventari de la coleccion dels sagèls de Douët d'Arcq, las colors son pas qu'ipòteticas[1],[2]

Biografia modificar

Bernat Oton es le filh de Guilhèm de Niòrt et d'Esclarmonda de Montreal-Laurac, e tanben fraire de Geraud de Niòrt, vescomte de Saut. Bernat Oton es lo pus famós dels fraires maudits.

Nasquèt cap a 1201. A l'atge de 5 ou 6 ans foguèt fisat a sa grand-maire Blanca de Laurac, que teniá un ostal de perfèitas dins sas tèrras. Foguèt doncas plan jove partisan de la causa catara, e frequentèt la nauta societat occitana de l'epòqca, e los grands noms de la glèisa catara (coma Guilhabèrt de Castras). Esposèt Nòva de Cabaret (que li donèt un filh, Bertrand) ; mai, alassat de sa femna, assajèt de la persuadir al consolament catara e temptèt de la repudiar mai d'un còp. Foguèt condemnat al lenhier coma erètge en 1236 dins las tors de Carcassonna, mas i escapèt gràcia al pledejament de sos vesins (de nombrós barons de la region persuadiguèron l'inquisicion de lo condamnar solament a la preson perpetuala afin d'evitar un solevament de la region).

Referéncias modificar

  1. earlyBlazon.com
  2. Inventaire de la collection des sceaux des Archives de l'Empire, Louis Douët d'Arcq, Paris, 3 vol., 1863-1866.