Bernat III de Bigòrra

Bernat III († 1113) es un comte de Bigòrra de 1090 a 1113, filh de Centolh V, vescomte de Bearn e de Beatritz Ièra, comtessa de Bigòrra

Biografia modificar

Son paire es assassinat a Tena en 1090 e li succedís, jos la regéncia de sa maire, perque alara a pas mai de dètz ans[1]. Pauc aprèp los abitants de la valada de Barèja se revoltèron e Bernard e Beatritz deguèron reprimir la rebelhon.

A la fin del sègle XI, la populacion europèa s'acreis sensiblament, es d'alhors l'excedent de populacion qui va provesir de soldats per las Crosadas, e de vilas novèla se fòrmaet. Cap a 1110, Bernat III decidís alara de modificar los fòrs de Bigòrra per las adaptar a aquela situacion novèla[2].

Maridatge e enfants modificar

Aviá esposat cap a 1110 Anicèla, filha d’Astanòvi II, comte de Fezensac, mas a pas agut d’enfants[3]. Aprèp sa mòrt, Anicèla se tornèt maridar amb lo comte Geraud III d'Armanhac.


Precedit per Bernat III de Bigòrra Seguit per
Centolh Ièr de Bearn
e Beatritz Ièra
 
comte de Bigòrra
1090-1113
Centolh II

Annèxe modificar

Bibliografia modificar

Nòtas e referéncias modificar

  1. Sos parents se maridèron en 1079.
  2.  Bigorre. París: Chritine Bonneton Editeur. ISBN 2-86253-081-6. 
  3. La foundation for Medieval Genealogy li atribuís coma filh Centolh II, mas es probablament per error. I a d'autras referéncias nombrosas qu'asseguran que Centolh II es lo fraire de Bernat III.

Articles connèxes modificar