Beaufort (formatge)

Beaufort
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
País d'origina França
Region, ciutat Savòia
Lach de lach de vaca
Apelacion, dempuèi AOC, 1968

Lo Beaufort es un formatge francés de Savòia a basa de lach de vaca que benefícia d'una AOC dempuèi 1968[1]. L'aira d'apelacion cobrís 400 000 ectaras dins l'èst del departement de Savòia, dins tres vals, Beaufortain, Tarentaise e Maurienne (en mai una part de la val d'Arly). L'afinatge es de 5 mes minimum e lo pes es de 20 à 70 kg. En 2005 la produccion de Beaufort foguèt de 4 150 tonas siá 103.000 formatges. Per fabricar 1 kg de formatge un pauc mai de 10 kg de lach de vaca es necessari[2].

La produccion de lach modificar

L'alimentacion de las vacas es facha, l'ivèrn, del fen recoltat aval bas dels alpatges, per de pradas ont los engenhs de fenason pòdon evoluir. La crompa de forratge fòra l'aira d'apelacion se pòt far segon un respècte estricte del casèrn de las cargas[3] e los aliments fermentats, produchs per ensilatge, son enebits[4].

A la prima, las vacas sortisson la jornada per las pradas e dintran lo vèspre a l'estable. A la fin de mai o debuta de junh, montan a l'alpatge. Es la transumància que dona luòcs a de manifestacions festivas tradicionalas. L'estiu, los tropèls se noirisson d'èrbas dels alpatges pasturats entre 1 500 e 2 500 m d'altitud. Un pichon complement pòt èstre distribuït excepcionalament : durant lo vedelatge, per escar lo tropèl a l'ora de la molzuda, en cas d’accident climatic etc...[5] mas deu èstre limitat en quantitat e dins lo temps.

La produccion es limitada a 5 000 kg de lach per animal e per an. Aquela quantitat es calculada sus la mejana de tot lo tropèl d'un elevaire.

Ligams extèrnes modificar

Nòtas modificar

  1. (fr) https://web.archive.org/web/20080509145426/http://www.fromage-beaufort.com/aoc.htm#1
  2. (fr) https://web.archive.org/web/20080504012603/http://www.fromage-beaufort.com/ficheidentite.htm#1
  3. Error de citacion : Balisa <ref> incorrècta ; pas de tèxte per las referéncias nomenadas décret.
  4. Error de citacion : Balisa <ref> incorrècta ; pas de tèxte per las referéncias nomenadas INAO.
  5. Error en títol o url..

Suls autres projèctes Wikimèdia :