Babord designa lo costat esquèrra d'una nau[1] e, per extension tot çò que se trapa a esquèrra de la nau quand se mira cap davant. Tribòrd es l'autre bòrd.

La replica de la Santa Maria se trapa a babòrd del naviri de crosièra AIDAblu

Coma fòrça tèrmes de navigacion, babòrd ven del bas neerlandés bakboord que significa « costat (boord) de l'esquina del timonièr », que fa fàcia al rem de govèrn (mejans neerlandés stier « empenta »), d'ont stierboord vengut estribord puèi tribòrd[1].

Babòrd e la color roja modificar

La color roja es mai sovent associada al costat babòrd.

Sus una nau naviguant de nuèch, lo fuòx de costat roge indica lo costat babòrd e dona una idèa del sens de marcha e la direccion de la nau.

Los gavitèls (gavitèld bebòrd) balisant l'esquèrra dels graus dins la zona geografica "A", venent de la mar cap a tèrre son de color roja, se pòrtan un fuòc es tanben de color roja

Pasmens dins la region  "B" (America del nòrd, Antilhas, Carïbes, etc.) la color del balisatge lateral es inversada, las marcas, gavitèls o balisas de daissar a babòrd venant de la mar cap a pòrt son de color verda e aquelas de daissar a tribòrd son de color roja.

Notas e referéncias modificar

  1. 1,0 et 1,1 (fr) Definicions lexicograficas e etimologicas de Bâbord (sens A) del CNRTL.Centre national de ressources textuelles et lexicales

Vejats tanben modificar

Articles connèxes modificar