Presentacion de las divèrsas possibilitats de consultacion de l'enciclopèdia Wikipèdia.

Notatz que los articles son sovent en cors de melhorament. Se detectatz una error, esitetz pas a la corregir. La pagina de discussion associada a l'article compòrta sovent de precisions interessantas : esitetz pas a la consultar e a i notar questions o comentaris.

Lo formulari de recèrca modificar

Aqueste formulari es en accès dirècte a esquèrra de tota pagina de l'enciclopèdia (o en naut a drecha per los qu’utilizan l'abilhatge ancian).

Notatz que se lo coneis, lo lector pòt tanben picar lo títol de l'article dirèctament dins la barra d'adreça de son navegador. Exemple : http://oc.wikipèdia.org/wiki/Informacion.

  • Lo boton Consultar amòda la recèrca de l'article correspondent al(s) mot(s) picat(s). La correspondéncia deu èstre exacta, fòra de las majusculas/minusculas e los accents. Exemple : Nautisme fornirà pas l'article intitolat Nautisme (vela).

Se l'article es pas trobat, son prepausats los títols dels articles que lo tèxt conten lo mot picat, a mens que la foncion siá estada desactivada temporàriament (foncion Recercar).

  • Lo boton Recercar amòda la recèrca dins lo tèxt meteis dels articles e fornís la lista dels articles concernits.

La foncion Recercar es pas totjorn disponibla perque sollicita fòrça los servidors. Se pòt totjorn utilizar lo motor de recèrca extèrne Google, pus rapid mas qu’a qualques inconvenients coma la sosta d'indexacion de las paginas novèlas o la diferéncia d'interpretacion dels mots clau. Notatz qu'aquí un signe + es necessari davant cada mot per obténer las paginas contenent al còp aquestes mots.

Creacion d'un article : Coma es malencontrós - quitament desplasent - de crear e desvolopar un article existent (doncas amb un nom diferent mas vesin), se recomanda de totjorn s'assegurar de l'inexisténcia reala de l'article. Aquò es aisit quand la foncion Recercar es activa, senon cal utilizar un motor de recèrca coma Google o recórrer a d'autres metòdes (categoria o paginas especialas) o remandar la recèrca.

Notatz qu'es possible d'espandir la recèrca o de la modular al delà dels articles de l'enciclopèdia en i jonhent las paginas d'ajuda o de discussion, etc. Aquò se règla amb l'ajuda de las casas de marcar qu’apareisson en fin de tot resultat de recèrca ; casas tanben presentadas dins las preferéncias d'utilizaire.

Vejatz tanben : Ajuda:Recèrca per mai de detalhs.

Las categorias modificar

Se pòt recercar un article o d'informacion en general en seleccionant una de las categorias que pertòcan lo subjècte de recèrca coma Categoria:Astronomia, Categoria:Musica, Categoria:Espòrt, etc.

Las categorias recampan d’articles de meteissa natura, per exemple Categoria:Biografia balha accès a totas les biografias o almens a totas las que compòrtan a la fin del tèxt lo ligam requesit. Esbòssan una estructura d'arbre e permeton una circulacion entre diferents nivèls e diferents tipes d'articles.

Un còp un article trobat, sufís de seguir los ligams de categoria que compren, per conéisser los articles que partejan amb el aquesta categoria.

La lista de las categorias es Special:categories. Una lista de categorias principalas classadas per tèmas es accessibla sus la pagina Wikipèdia:Categorias.

Se pòt tanben picar dirèctament dins la barra d'adreça de navigacion http://oc.wikipèdia.org/wiki/Categoria:Astronomia per exemple.

Lo principi de las categorias s'es mes en plaça a la mièg-2004 ; l'utilitat de las categorias va créisser amb son extension, son perfeccionament e son apropriacion progressiva pels participants.

Vejatz tanben : Ajuda:Categoria per mai de detalhs.

Las paginas especialas modificar

Las paginas especialas prepausan divèrsas seleccions d'articles o autras paginas ; certanas son utilas per l'exploracion de l'enciclopèdia, en particular las seguentas :

Articles novèls
Special:Newpages, utilizada en particular per eventualament sortir un article de la categoria esbòs e per evitar de marrida partidas.
Articles recentament modificats
Special:Recentchanges, i a un ligam dins lo menut d’esquèrra.
Una pagina a l’azard
Special:Randompage, utilizacion ludica, de tèst o de veritabla consultacion en seguent los ligams d'un article, i a un ligam dins lo menut d'esquèrra.
Articles per ancianetat
Special:Ancientpages
Lista alfabetica dels articles
Special:Allpages, paciéncia exigida ...

Autras paginas especialas...

  • Lista de las paginas especialas : Special:Specialpages
  • Paginas especialas especialas : A esquèrra de tot ecran, un ligam Paginas ligadas permet d'obténer la lista de totes los articles possedent un ligam cap a l'article consultat e a un autre ligam Seguida dels ligams los d’aquestes articles que son estats modificats.

Autres punts de partida de la consultacion modificar

La seleccion dels tèmas modificar

L'acuèlh prepausa un somari dels tèmes o matèrias principalas.

Los projèctes modificar

Wikipèdia:Projècte recensa los principals projèctes axats sul desvolopament d'articles se raportant a una matèria o un tèma particulars.

L'actualitat modificar

L'actualitat presentada dins la pagina d'acuèlh es una invitacion a la consultacion a travèrs de ligams que prepausa de seguir o los articles qu'invita a crear (ligams roges).

Los articles de qualitat modificar

D'autres initiativas coma la promocion dels articles mai complits (articles de qualitat) son d'autras pòrtas d'entrada e de navigacion dins l'enciclopèdia.

Las autras Wikipèdias modificar

Los que legisson almens una autra lenga pòdon recercar d’articles dins una autra Wikipèdia e seguir los eventuals ligams interwiki cap a la Wikipèdia occitana. Aquestes ligams son presents en defòra de l'article meteis, dins la partida esquèrra de la pagina.

Procediments ancians modificar

Las listas, indèxes tematics, etc. procediments renduts parcialament obsolets per l'usatge de las categorias.

Istòric d'una pagina modificar

Cada pagina dins Wikipèdia a un istòric de totas las modificacions aplicadas sus l'article. Es de còps interessant de poder anar recuperar d’informacions que son estadas suprimidas per d'autres.

Vejatz tanben : Ajuda:Istòric per mai de detalhs.


Bonas consultacions !



Vòstra pagina d'utilizaire modificar

Post-scriptum : En vos inscrivent, dispausatz almens d'una pagina personala que podètz acapçar : una partida en portal o ajuda-memòria personals. En aprenent cossí modificar aquesta pagina, avètz la possibilitat d'i dispausar totes los signets que desiratz jos la fòrma de ligams de tipes divèrses:

  • Motors de recèrca...
Utilisez Google per recercar dins Wikipèdia (en francés solament) ;
Utilisez Google per recercar dins Wikipèdia (dins la màger part de las lengas).
  • Seleccion de categorias...
Atencion ! Per que vòstra pagina rentre pas dins las categorias qu'inscrivètz aicí, cal emplegar la fòrma seguenta que compren un : suplementari : ''':'''categoria:''nom categoria''.
  • Seleccion de projèctes...
  • Seleccion d'articles... (occitanofòns o en d'autras lengas !)
  • Seleccion de paginas especialas, coma Articles novèls...
  • Seleccion de paginas de mantenença, d'ajuda, etc.

Notatz encara que dispausatz tanben d'una pagina personala de seguida, valent a dire vos informant de tota actualizacion dels articles que vos interèssan.

Passaretz atal naturalament del plaser de la descobèrta a las satisfaccions de la collaboracion a l'enciclopèdia ! Per vos inscriure, trobatz un pseudonim e vesètz aqueste formulari!