Los testiculs son caduna las gonadas masclas, que produson l'espèrma e las ormonas sexualas masculinas (androgènas), especialament la testosterona. Son d'organs glandulars que fan partit de l'aparelh reproductor masculin.

Testiculs umans

Anatomia modificar

L'estructura del testicul es formada pels composants seguents:

  • Albuginia: sisa fibrosa de teissut conjonctiu qu'envolopa lo testicul e l'epididim.
  • Conduches semininals: conduches productors de l'espèrma.
  • Conduches excretòris de l'espèrma: lo semèn al sortir dels conduches seminals passa per:

Situacion modificar

 
Seccion d'un testicul.

Los testiculs son situats jol pènis, entre las doas cuèissas, dabans lo perinèu. Sont envolopats per un ensems de sisas en forma de borsa, nomenada borsonada. Las doas gonadas ocupan pas lo meteis nivèl, per la majoritat dels òmes lo testicul esquèrra baissa un pauc mai que lo drech. Son suspenduts al tèrme inferior pel cordon espermatic e son desprovesits d'aderéncias dins la mai granda partida de la seuna superfícia exteriora, de tal biais que demòran fòrça mòbils en totes los sens, podon demenir e pujar cap a l'anèl inguinal.

Migracion modificar

Per l'òme coma los mai mamifèrs, los testiculs venon de l'interior de la cavitat abdominala, a drecha e esquèrra de la colomna lumbara, al costat dels rens. Cap al tresen mes del desvolupament fetal, los testiculs abandonan aquela region e davalan pel conduch inguinal, travessant la paret abdominala, menan amb el las borsas que los envolòpan fins a la posicion definitiva. La davalada incomplèta del testicul es coneguda coma criptorquidia.

Nombre modificar

Los testiculs son dos, un al costat drech e l'autre al costat esquèrra. Anormalament pòt existir un sol testicul per abséncia del desvolopament de l'autre, que, quand tanben manca l'epididim e lo conduch deferent, se dich monorquidia. Quan mancan los dos testiculs se dich d'anorquidia.

Grandor modificar

Pels mainats la grandor dels testiculs es plan pichona (de 2 a 3 cm de long). A la pubertat creisson fins a aténher entre 8 e 18 cm de longitud i entre 2 i 3 cm d'ample. Aquesta grandor demòra mas o mens la meteissa pendent tota la vida, encara qu'a vegadas arriba una leugièra atrofia dins la vièlhessa o un leugièra aumentacion de grandor a causa de la presa d'esteroïdes. La grandor desmesurada dels testiculs es deguda en majoritat de las ocasions a una idrocèla (acumulacion de liquid disn la tunica serosa del testicul).

Color, forma e consisténcia modificar

Los testiculs son de color blanc blavenc, a vegadas roge quand son remplits de sang. Lo testicul a una forma d'ovoïde plan dins lo sens transversal. A una consisténcia dura e leugièrament elastica a causa de la sisa fibrosa que l'envolòpa.

Vascularizacion modificar

  • Artèrias: los testiculs son irrigats per las artèrias espermaticas, l'artèria deferenta e l'artèria funiculara.
  • Venas: las venas espermaticas asseguran lo drenatge sanguin. Quand s'obstruisson produson lo varicocèl.
  • Tanben s'i tròban de venas limfaticas.