Palma (oficialament en catalan: Palma[1]), tradicionalament la Ciutat de Malhòrca (en catalan: Ciutat de Mallorca, Ciutat[2]), es una comuna e una vila, capitala de la comunautat autonòma de las Illas Balearas. Es tanben coneguda internacionalament coma Palma de Mallorca.

Palma, Ciutat de Malhòrca
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
Bandièra
Armas
Geografia fisica
Coordenadas 39° 34′ 00″ N, 2° 38′ 59″ E
Superfícia 208,63 km²
Altituds
 · Mejana
 
13 m
Geografia politica

Estat Espanha
Comunautat Illas Balearas
Cònsol Jaime Martínez i Llabrés
Geografia umana
Populacion
(2022)
415 940 ab.
Autras informacions
Còde postal 07000–07099
Nom oficial Palma
palma.cat

Etimologia modificar

Quand Quint Cecili Metèl lo Balearic, procònsol d'Hispania, fondèt la ciutat, la nomenèt Palma. Pendent lo periòde islamic, nomenèron l'illa Mayûrqa e la vila, Madina Mayurqa («ciutat de Malhòrca»). Amb lo rei Jacme Ièr se tradusiguèt lo sistèma de nominacion arabe, e Mallorca foguèt lo nom tant de la ciutat coma de l'illa; per las diferenciar òm s'acostumava a precedir Mallorca de las paraulas ciutat, illa o regne, segon l'intencion, çò que faguèt que del sègle xiii fins al xviii, sempre las referéncias a Palma se formulavan amb lo tèrme Mallorca o ciutat de Mallorca.

Amb lo Decret de Nòva Planta en 1715, se recuperèt oficialament lo nom roman (dejà ressuscitat per d'erudits e d'istorians del sègle xvii), que, tanben oficialament, al sègle xix, amb la division provinciala de l'Espanha, se cambièt en Palma de Mallorca. Popularament, encara es coneguda coma Ciutat, pr'amor qu'èra la soleta vila de l'illa.

Nòtas e referéncias modificar

  1. (es) Comunautat Autònoma de las Illas Balearas. «Ley 6/2012 Ley 6/2012, de 6 de junio, de capitalidad de Palma de Mallorca» PDF  (164 Ko)
  2. (ca) Gran Enciclopèdia Catalana
 
Vista de la ciutat de Palma de Malhòrca, dins las Illas Balearas.