La flauharda es un desserv originari de Lemosin e Peiregòrd. Quò es una mena de flan qu'òm li apond lo mai sovent de las pomas, de las peras o de las prunas[1].

Flaunharda
Flaunharda
Flaunharda


Flaunharda

Autre nom flaunharda
Luòc d’origina Lemosin, Peiregòrd
Plaça dins lo repais dessert
Temperatura de servici freja o chauda
Ingredients pomas reinetas, sucre, farina, uòus, lach, òli o burre
Accompanhament vin liquorós

vouvray

vin blanc

chablís

vin effervescent

vin de Champanha
Flaugnarde plat préparé avant cuisson
Flaunharda preparacion dau plat avant de faire còser

Etimologia modificar

Lo nom es derivat daus mots occitans fleunhe [2] e flaunhard[3], e designa quauquaren de mofle, qu'aflata lo gost. Aqueu desserv se minja tanben en Auvernha.

Recepta modificar

Dins un boiradís d'uòus, de farina (farina de froment, mas autres còps de blat d'Espanha) de sucre e de lach, òm apond de las pomas reinetas copadas a bocins, o de las prunas qu'òm ne'n a dostat lo vòs. L'òm bota la flaunharda a còser en lo forn dins un plat (de terra o de veire especiau) generosament olhat de burre. En Peiregòrd l'i botan pas de la crema frescha.

Vins que s'i maridan plan modificar

Emb aqueu desserv òm perpausa generalament siá un vin liquorós coma lo vouvray, siá un vin blanc coma lo chablís, o enquera un vin que bulh coma lo vin de Champanha [4]. Autres còps chas los paisans quò era mai que mai lo vin de la maison, de noah o de bacò.

Cinèma modificar

Le Flan était presque parfait (Lo Flan èra gaireben perfièch), un filme de Cécile Déroudille, surtit en 2008, es un documentari sus la transmission de las receptas de cosina, ente la realisatritz pausa de las questions aus membres de sa familha e d'autras familhas, en particulier subre las receptas seguentas: la flaunharda, la polka, la dafina et la paella[5].

Nòtas et referéncias modificar

  1. recèpta dins La Mazille, La bonne cuisine du Périgord, Flammarion, 1929
  2. Frederic Mistral, Lou Tresor dóu Felibrige: fleunhe (rom. fenis, débile) Mou, faible, défaillant, douillet.
  3. Frederic Mistral, Lou Tresor dóu Felibrige: flaunhard (rom. flaugnard) Mignard avec niaiserie, qui se plaint pour peu de chose, douillet, faible, indolent
  4. Accord flognarde et vins
  5. Le Flan était presque parfait

De veire tanben modificar

Articles ligats modificar

Liams externes modificar