Euskadi ta Askatasuna

Euskadi[1] ta Askatasuna (sigla ETA per "País Basc e libertat" en basco) es una organizacion armada (classificada coma terrorista)[2] que sa tòca es l'independéncia del Bascoat.

Graffiti a Altsasu, Navarra.

Istòria modificar

Sa creacion remonta au 31 de julhet de 1959. Se lo nom es restat incambiat, lo contengut de l'organizacion a rapidament evoluit. Creada per unes joves nacionalistas, ETA es rejoncha a partir deis ans 1960 per una movença revolucionària. Au començament gausiguèt de popularitat, non solament au País Basc, mai tanben dins la rèsta d'Espanha, per son oposicion frontala au Franquisme.

Al moment de la transicion democratica espanhòla, refusa de reconéisser la constitucion e perseguís la lucha armada contra los govèrns democratics. Es marginalizat que la màger part de sos sòcis s'estiman melhor de menar un combat politic.

En genier de 2011 proclama l'arrèst de la lucha armada.

Nòtas e referéncias modificar

  1. Lo tèrme Euzkadi, que ne deriva Euskadi, es de creacion recenta; foguèt inventat per Sabino Arana a partir dau basc eguzki 'sol' (se basant sus lo mite solar d'Agosti Xaho) per fin de remplaçar lo nom tradicionau basc dau país (Euskal Herria).
  2. Organizacions terroristas segon l'Union Europèa