Lo Zeitgeist es una nocion venent a la filosofia alemanda significant « l’esperit del temps », utilizat entre autres dins la filosofia de l'istòria e la psicologia. Designa lo clima intellectual e cultural, o paradigme, d'una epòca.

Usatge modificar

Introduch per Herder dins son ensag d'estetica Kritische Wälder (1769), Zeitgeist traduch lo latin genius seculi del filològ Christian Adolf Koltz (de). Hegel, puèi Heidegger enseguida afinèron la nocion.

Lo Zeitgeist es una nocion eissida de la reflexion d'autors que, per comentar l'istòria de las idèas, de las invencions, de los estils, ensejant de « conciliar la nocion de l'engenh individual e aquela del determinisme social[1] ». Explica per un ensems de concepcions grandament partajadas a una epòca la descobèrta, per d'unes, de lors consequéncias.

La nocion de Zeitgeist s'opausa a aquela del Volksgeist (« esperit del pòble »), que descriu l'alme d'una nacion particulara. A l'oposat, lo concèpte de Weltgeist (« esperit del mond »), d'en primièr defint per Hegel, designa l'esperit de l'umanitat dins sa realizacion istorica. Tanben se distinga de la nocion marxista que fa derivar l'ensems de las transformacions d'aquelas que se prodoson dins l'esfèra de la produccion, en çò que balha una autonomia als autres camps socials, subretot aqueles de la sciéncia, de l'estetica e des las bèlas arts.

Vejatz tanben modificar

Bibliografia modificar

  • (de) Hermann Broch. Geist und Zeitgeist. 1934.

Referéncias modificar

  1. Grmek Mirko Drazen, « Edwin G. Boring, History, Psychology and Science.