Zambèzi
Zambèzi a la termièra de Namibia, Zambia, Zimbabwe e Botswana
Zambèzi a la termièra de Namibia, Zambia, Zimbabwe e Botswana
Caracteristicas
Longor 2,574 km
Bacin 1 390 000 km2
Debit mejan 3 500 m3⋅s-1
Riu
Font Zambezi Source National Forest, Districte d'Ikelenge,Província del Nòrd-Oèst, Zambia
 · Localizacion 11° 22′ 11″ S, 24° 18′ 30″ E
Embocadura Ocean Indian
 · Localizacion 18° 34′ 14″ S, 36° 28′ 13″ E
Geografia
Païses traversats Zambia, Angòla, Namibia, Botswana, Zimbabwe,Moçambic

Zambèzi es un flume de l’Africa Australa, lo quatren del continent per la longor, après Nil, Còngo e Nigèr. La superfícia de son bacin de drenatge es de 1390000 km2, un pauc mens de la mitat de la de Nil . Lo flume de 2574 km de long a la font en Zambia e travèrsa l'èst d'Angòla, long de la frontièra nòrd-èst de Namibia e de la frontièra nòrd de Botswana, puèi long de la frontièra entre Zambia e Zimbabwe fins a Moçambic, ont travèrsa lo país per s'escampar dins l'ocean Indian.

Lo bacin de Zambèzi
Aquel article (o seccion) es un esbòs.
Podètz partejar vòstras coneissenças e o melhorar (cossí?).

La caracteristica pus notabla de Zambèzi son las cascadas Victòria e d'autras cascadas coma las cascadas Chavuma a la frontièra entre Zambie e l'Angòla, e las cascadas Ngonye, près de Sioma dins l'oèst de Zambia.

Existisson doas principalas fonts d'energia idroelectrica sul flume, la restanca de Kariba, qu'alimenta Zambia e Zimbabwe, e la restanca de Cahora Bassa en Moçambic, que provesís d'energia a Moçambic e Sud Africa. I a doas autras centralas electricas pus pichonas long de Zambèzi en Zambia, una a Victoria Falls e l'autra près de Kalene Hill dins Ikelenge District.