Weimar es une vila d'Alemanha, traversada par l'Ilm. Se situa dins lo land de Turíngia (en alemand Thüringen). Sa populacion es a l'entorn de 65 000 abitants, atal es la quatrena vila mai poblada de Turíngia après Erfurt, Jena et Gera. Vila amb fòrça monuments istorics, Weimar foguèt incrich per l'UNESCO al patrimòni mondial en decembre de 1998[1] e nomenada capitala europèa de la cultura en 1999.

Weimar
Blason de Weimar
Donadas generalas
Toponim oficial Weimar
País Bandièra: AlemanhaAlemanha
Land Turíngia
Districte (Regierungsbezirk)
Arrondiment (Landkreis) Weimar (vila arrondiment)
Còde comunal
(Gemeindeschlüssel)
Còde postal 99401–99441
Indicatiu telefonic 03643
Immatriculacion WE
Latitud 51°  1’ 45’’ Nòrd
Longitud 12°  9’ 32’’ Èst
Altitud (NN) 208 m
Superfícia 84,48 km²
Populacion 64131 ab.
(31 dec. 2015)
Densitat 759 ab./km²
Nombre de quartièrs (Ortsteile) 12
Sit web www.weimar.de
Politica
Cònsol (Bürgermeister) Peter Kleine
Partits al poder

Geografia modificar

Weimar es traversada per l'Ilm e se situa en marge del Bacin de Turíngia a una altitud d'unes 200 mètres al dessús del nivèl de la mar.

Istòria modificar

A Ehringsdorf, quartièr situat al sud-oèst de la vila, foguèt trobat en 1925 un esquelèt d'una femna d'un vintenat d'annadas que l'ancienatat foguèt estimada entre 200 000 e 250 000 ans.

Dins una torbièra près de Possendorf, situat al sud de la vila, foguèt trobat en 1850 un pairòl de coire de 6 mètres de naut e 7 aisinas pausadas a l'entorn de la primièra pèça. A costat se trobava tanben una figurina de fusta antropomòrfa e un esquelèt uman. Lo pairòl foguè estimat entre los sègles IV e I AbC. Un establiment durable sul site es pas observat e poirá s'agir d'un enterrament ritual.

Las primièras referéncias istoricas de la vila venon de l'an 899. Lo nom de la vila evoluèt amb los sègles de « Wimares » a « Wimari » puèi « Wimar » e fin finala « Weimar », deribat de wih en proto-germanic per significar sagrat e de mar en vièlh baut-alemand per lac, estang o paluns.

Weimar acquerís son estatut de vila en 1253[2].

A partir de 1572, foguèt la capitala del ducat de Saxe-Weimar, puèi del grand-ducat de Saxe-Weimar-Eisenach, e, fins a 1918.

Dins l'istòria alemanda, lo periòde anant de 1919 a 1933 es nomeant la republica de Weimar, del fach que la constitucion d'aquesta republica foguèt concebuda a Weimar e non à Berlin ont lo climat social èra insurreccional dempuèi la revolucion de 1918 e la fasiá tròp dangierosa al vejaire de l’Assemblada nacionala constituenta alemanda.

Weimar foguèt tanben lo centre del movement Bauhaus (universitat de Bauhaus e Meisterhäuser ). La vila abriga fòrça galariás d'art, de musèis, lo Teatre nacional alemand e l'universitat Bauhaus. Pendent la Segonda Guèrra mondiala, i a agut un camp de concentracion près de Weimar, a Buchenwald, un pichon bosc ont Goethe amava caminar.

Personalitats nascudas dins la localitat modificar

Patrimòni modificar

Edificis istorics modificar

  • Castèl del Bèlvéser
  • Teatre nacional alemand

Edificis religioses modificar

  • Glèisa rusa ortòdoxa Santa Maria Magdalena.
  • Glèisa Sant Pèire e Sant Paul o glèisa de Herder.

Luòcs commemoratius modificar

Autres edificis modificar

  • La bibliotèca de la duquesa Ana Amèlia
  • L'ostal Goethe e lo musèu nacional Goethe tenent

Galariá modificar

Embessonatge modificar

Vejatz tanben modificar

Articles connèxes modificar

Ligams extèrnes modificar

Referéncias modificar