Cal melhorar l'escritura d'aquel article.
L’ortografia, la gramatica, lo vocabulari, la sintaxi o autres aspèctes lingüistics incorrèctes son a verificar. Podètz corregir o crear la discussion.

Sants es una anciana comuna catalana, uèi quartièr del districte barcelonés de Sants-Montjuïc. Foguèt municipi independent fins a l'entrada en vigor del Decrèt d'Agregacion lo 20 d'abril de 1897, qu'annexèt los municipis de Gràcia, Sant Martí de Provençals, Sant Andreu de Palomar, Sant Gervasi de Cassoles, Sants e las Còrts a Barcelona.

Bastissas a la carretièra de Sants

Lo quartièr, es crosat per la ronda del mig, aital com per las vias del tren. A un important ais comercial, la nomenada carretièra de Sants, formada pels carrèrs de la Creu Coberta, a Hostafrancs, e lo carrèr de Sants.

En lo sègle XIX, foguèt un quartièr obrièr amb de divèrsas fabricas texilas, entre autres cal destacar per la siá importància las del Vapor Vielh, transformada en bibliotèca e escòla en 2001, e l'Espanha Industrial, lo Vapor Novèl, convertit en pargue en 1983.

Lo quartièr dispausa d'un important filat cultural e associatiu que s'acorròpa en una coordinadora d'entitats nomenada Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs e la Bordeta. Entre fòrça cal destacar lo Centre civic de las Cotxeres De Sants e del Casinet, l'associacion de vesins Centre Social de Sants, l'Orfeon de Sants amb mai de cent ans d'istòria, lo Centre Catolic, l'Union Esportiva de Sants que compta amb una seccion ciclista responsabla de l'organizacion de la Vòlta Ciclista a Catalonha e lo Club Esportiu Mediterrani. En lo marc de las entitats de cultura populara e tradicionala Sants dispausa de còlha de castellers coneguts en aqueste mond amb lo nom dels Borinots, tres grops de diables (los de Sants, las Guspires e los Barrufets), còlha de gigants e la Còlha Bastonera de Sants. En l'actualitat, los movements alternatius an una fòrta preséncia organizada a l'entorn de las Vòtas alternativas e de divèrses espacis aucupats convertits en d'abitatges o centres socials com Can Vies o l'antica fabrica Hamsa en lo quartièr d'Hostafrancs.

La vòta del quartièr se celèbra a l'entorn del 24 d'agost, jornada de Sant Bartomeu, patron del quartièr. Divèrses carrèrs se jargan per l'ocasion amb de montatges efímers e una programacion d'activitats per a totes los publics.

Al començament d'octobre te luòc lo Cros Popular de Sants, memorial Eugeni Giralt, una corsa que trapa las siás raïses mai alunhadas a mejans dels ans 30 del sègle XX, quand èra organizada per l'Ateneu Enciclopèdic Sempre Avant. Actualament la corsa es organizada pel Club de Camins Esportius de Sants.

Luòcs d'interès modificar

Santsencs Notables modificar

Ligams extèrnes modificar