Sant Ròc

sant catolic

Sant Ròc (nascut a Montpelhièr cap a 1295 - mòrt a Voghera en 1327) es un dels sants occitans mai coneguts internacionalament. Ròc que foguèt confessor a Montpelhièr, venguèt lo patron des cardaires. Es onorat lo 16 d'agost.

Sant Ròc qu'aganta son bordon e mòstra sa plaga.

Ròc nasquèt a Montpelhièr, filh unenc d'un consol de la vila e d'una maire Libèra. Foguèt orfanèl jovenet e fisat a un oncle. Estudièt probable la medecina que, per sonhar un bubon, emplegava una lanceta, instrument qu'emplegavan ja los metges de la vila (Montpelhièr ten dempuèi 1141 sas escòlas de medecina). A sa majoritat, distribuiguèt totes sos bens als paures e partiguèt en pelegrinatge cap a Roma.

Es lo sant pus invocat, a partir de l'Edat Mejana, coma protector de la terribla calamitat de la pèsta, e sa popularitat es encara espandida. Son patronatge s'es progressivament estendut al monde paisan, als animals, a las grandas catastròfas coma los terratrèms, las epidemias e las malautiá grèvas; dins un sens pus modèrne, es un exemple de solidaritat umana e de caritat crestiana, al nom del volontariat. Al fial dels sègles, venguèt un dels sants mai coneguts sul continent europèu e otra-mar, ma es taben demorat un dels pus misterioses.

Potz de Sant Ròc a Montpelhièr

Ligams extèrnes modificar