Lo guindolièr o agriotièr, [1] (Prunus cerasus) es un arbre fruchièr del genre Prunus, familha de las Rosaceae. Es cultivat per sos fruches, las agriòtas/griòtas, guindas, guindolas, guindolhs gasc., guinhas o moretas gasc.

Sinonims modificar

  • (=) Cerasus vulgaris Mill.
  • (=) Prunus vulgaris Schur
  • Prunus marasca (Host) Rchb. [≡ Prunus cerasus var. marasca]
  • Prunus semperflorens Ehrh. [≡ Prunus cerasus var. semperflorens]

Etimologia modificar

L'apellacion cererièr agre es justificada, car lo tèrme agriòta o griòta deriva precisament de agre.

Descripcion modificar

 
Cerasus vulgaris segon Masclef 1891

Lo Prunus cerasus es un arbrilhon, que despassa rarament 8 mètres de nautor, a la diferéncia de l'amarovièr que pòt aténher 20 mètres. A l'estat salvatge, es un arbrilhon que gaissa facilament, en formant de boissons dins las baranhas e e los torals. Sas brancas pus feblas que las de l'amarovièr, son espandidas o pendentas.

Lo pecol de 1-2 cm de long es fòrça pus cort que lo de l'amarovièr que fa 2-7 cm. Pòrta o pas de nectaris. Lo limbe elliptic, de 5-8 cm × 3-5 cm, a de margas finament biserruladas.

Las flors, amassadas en ombèlas de 2-4 flors, apareisson al començament de la foliacion. Son blancas e fan 2 - 2,5 cm de diamètre. A la diferéncia dels cerièrs, son autogamas. La florida a luòc en abril-mai.

Lo fruch es una drupa, de color roge viu a negre e brilhant, de 1,2 - 1,5 cm de diamètre, fòrça chucosa, de sabor acidulada, conven per las confituras e las conservas amb aigardent.

Ecologia modificar

Origina modificar


 
P. cerasus pòt derivar de l'ibridacion de P. fruticosa e P. avium que benlèu a produit de gamèts diploïds


 
P. cerasus subsp. acida, Cererièr de Montmorency (arboretum de Le Breuil)
 
Morelles fr. madura


Utilizacion modificar

Galariá modificar

  Clicatz sus una vinheta per l’agrandir.

Nòtas modificar

  1. (variantas: guinhièr; gasc. griotèr, grindolhèr; prov. grafionier; aup. agrafilier, agrafiotier, agrafionier, agrutier)

Ligams extèrns modificar