Un polaroid o filtre polarizant, es una fuèlha de matèria sintetica emplegada per polarizar la lutz.

La lutz es tancada quand lo dos polarizants son en posicion crosada

« Polaroid » es una marca depausada de l'entrepresa estatsuniana Polaroid Corporation. Pr'amor qu'existisson d'autres fabricants de fuèlhas polarizantas endacòm mai.

Istòria modificar

Lo material d'origina, brevetat en 1929 e melhorat en 1932[1] per Edwin H. Land, se compausa de fòrça cristals microscopics de sulfat d'iodoquinina (erapatit) incorporats dins un filme transparent de polimèr de nitrocellulòsa. Los cristals acicularis[2] (es a dire en forma d'agulhas) son alinats pendent la fabricacion del filme per estiratge o aplicant de camps electric o magnetic. Los cristals essent alignats, la fuèlha es dicroïc: tend d'absorbar la lutz qu'es polarizada parallelament a la direccion de l'alinhment dels cristals, mas transmet la lutz qu'es polarizada perpendicularament a ela.

Las fuèlhas Polaroid son utilizadas dins d'ecrans de cristals liquids, de microscòpis optics, de lunetas estereoscopicas, e, amb una orientacion diferenta dels filtres, de lunetas de solelh qu'an la proprietat de tancar la lumièretz venent del naut, e los rebats venent del bas.

La marca Polaroid es tanben utilizada coma apellacion comerciala per una varietat de produchs venduts par Polaroid Corporation, que lunetas de solelh, mas subretot de filmes e aparelhs fotografics de desvelopament instantanèu.

Notas e referéncias modificar

  1. Brevet
  2. (fr) Definicions lexicograficas e etimologicas de aciculaire del CNRTL.

Annèxes modificar

Articles connèxes modificar

Ligams extèrne modificar