La placa antartida es une placa tectonica de la litosfèra de la planeta Tèrra. Sa superfícia es de 1,43268 estereoradians. Mai sovent i es associada la placa de las Shetland.

Espandida modificar

 
Mapa en projeccion ortografica de la placa antartida.

La placa antartida cobrís:

Frontièras modificar

Sas frontièras amb las autras placas son en majoritat formadas de dorsalas oceanicas, totas las placas mejancièras s'alunha mai o mens cap al nòrd. Levat lo contacte amb la placa Scotia e la placa de las Sandwich per ont la limita es mai sovent formada de falhas transformantas amb de placas se desplaçant cap a l'oèst.

Anant del meridian de Greenwich figurant lo nòrd e dins le sens de las agulha del relòtge, la placa antartida est en contacte amb:

Desplaçament modificar

La majoritat dels desplaçaments al respècte de las placas mejancièras correspondon a de divergéncias. Lo sol desplaçament transformant correspond al desplaçament al respècte de la placa sudamericana e a la pichonas placas associadas (placa de las Shetland, placa Scotia e placa de las Sandwich).

La placa antartida se dirigís cap a l'ocean Atlantic a una velocitat de 2,05 centimètres per an o encara a una velocitat de rotacion de 0,8695 ° per milion d'ans segon un pòl eulerian situat a 64° 32' de latitud nòrd e 83° 98' de longitud oèst (referencial: placa pacifica).

Fonts modificar