Cal melhorar l'escritura d'aquel article.
L’ortografia, la gramatica, lo vocabulari, la sintaxi o autres aspèctes lingüistics incorrèctes son a verificar. Podètz corregir o crear la discussion.

Lo PACS, Pacte Civil de Solidaritat, (Pacte civil de solidarité en francés) es, en França, una forma d'union civila.

Mapa que mòstra l'estat del maridatge omosexual en Euròpa.
  •      Maridatge omosexual autorizat
  •      Unions civilas autorizadas
  •      Concubinatge omosexual reconegut
  •      Question davant los parlaments
  •      pas reconegut o estatut desconegut
  •      Maridatge omosexual interdich
  • Es un contracte de drech francés. La lei qu'instaura lo PACS foguèt votada en 1999 jos lo govèrn Jospin. Lo PACS es un contracte entre doas personas majoras, quin que siá lor seus sèxes, a per objectiu l'organizacion de lor vida comuna.

    Aquel texte nasca d'una volontat de fondar juridicament l'existencia dels parelhats non maridats, quitament de meteis sèxe. Atal, contràriament al matrimòni, lo PACS es dobèrt als parelhats de meteis sèxe. Ofrís un quadre juridic complet, contràriament al concubinatge (qu'es una simpla union de fach desprovesida de tot estatut), e amb mas de soplesa que lo matrimòni, qu'es una institucion força plan reglamentada qu'a per objectiu la fondacion d'una familha. Atal que lo matrimòni conserva los seus simbòls, lo seu títol, lo seu nom, mas an defalhat sus consequenças sos la familha.

    Mai de 200 000 PACS foguèt sinhats durant las sièis primièras annadas. La primièra lei sul PACS, assolat sus l'indiviament de las causas, foguèt modificada per la lei del 23 de junh de 2006, que prevei ara, salvan una conveneson contrari, un regim de las causas comparadís a aquel dels esposes tendent, per matrimòni que causisson la despartença de las causas. De mai, lo regim fiscal del PACS sembla ara aquel del matrimòni.

    Grandament melhorat, lo regim juridic del PACS para encara fòrça de defalhas o de mancas, particularament sus las ajudas socialas, defuntament del consòrt, parelhats internationals, sens parlar dels consòrts pacsats abans lo 1èr de genièr de 2007, que demòran someses al regim de la lei anciana.

    Vejatz tanben modificar