Meandre
(Büyük Menderes)
Vista sus la plana del Meandre màger (2004)
Caracteristicas
Longor 548 km
Bacin 25 000 km2
Debit mejan ?
Riu
Font Dinar
 · Altitud 880 m
 · Coordenadas 38° 04′ 15″ N, 30° 10′ 37″ E
Embocadura Mar Egèa
 · Altitud O m
 · Coordenadas 37° 32′ 54″ N, 27° 11′ 34″ E
S'escampa dins la Mar Egèa
Geografia
Païses traversats Bandièra: TurquiaTurquia

Lo Meandre (grèc modèrne : Μαίανδρος, Maïandros), uèi nomenat oficialament Büyük Menderes (« grand Meandre ») en Turquia, es un fluvi d'Asia Menora desemboca dins la mar Egèa.

Geografia modificar

Lo Meandre pren sa font près de Celaenae (uèi Dinar dins la província d’Afyonkarahisar) en Frigia, separant la Lidia de la Caria, e desemboca dins la mar Egèa, entre Eraclèa e Prièna, en fàcia de Samos, Antiòquia de Meandre, Magnesia de Meandre e Milet.

Los poètas de la Grècia e de la Roma anticas celebrèron las corbas del Meandre, que lo nom passèt dins lo lengatge comun, de meandre, donat als contorns dels cors d'aiga, e tanben la beutat de sos cicnes.

Son cors a una orientacion sud-oèst e seguís los monts Messogis; al sud de Tirebolu, recep las aiga del Çürüksu Çayı, del Akçay e del Çine Çayı. Près de Carura passa de Frigia en Caria, ont raja din un cors tòrt, mejans la plana de Maeandrian e desemboca dins lo golf d'Icaros (un bras de la mar Egèa).

Lo Meandre es un riu prigon, mas estrech, es navigable qu'amb de naus pichonas. Ai sovent d’aigadas e se pausa de sediments a boca, que se forman d’ilòtas al larg de la broa venent se liagar al continent dempuèi l’Antiquitat.

Annèxes modificar

Articles connèxes modificar

  • Caïstre

Ligam ext§rne modificar