Maurici
Republic of Mauritius
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
bandièra blason
(Detalhs) (Detalhs)
Devisa nacionala : Stella Clavisque Maris Indici
Imne nacional : {{{imne}}}


Lengas oficialas anglés[1]
Autras vilas Beau Bassin, Vacoas-Phoenix, Curepipe, Quatre Bornes
Forma de govèrn Republica
Superfícia 2040 km²
Populacion
Densitat
1 233 669[2] (2004)
600/km²
Independéncia
- Jorn
(del Reialme Unit)
12 de març de 1968

Maurici o oficialament la Republica de Maurici es un país insular situat al sud-oèst de l'Ocean Indian, a una distància aproximativa de 900 km de la còsta orientala de Madagascar e 3943 km al sud-oèst d'Índia.

Lo gentilici es maurician -ana[3].

Istòria modificar

Maurici èra ja coneguda per de marinièrs arabis e malais dempuèi lo sègle X. Los primièrs europèus qu'arribèron dins l'illa foguèron los portugueses, en 1505.

L'illa demorèt desabitada fins a 1638 quand foguèt colonizada pels olandeses. Nomenèron l'illa en onor del prince Maurici d'Aurenja-Nassau. A causa de cambiaments climatics, los ciclons e lo deteriorament del sòl fertil, los olandeses abandonèron l'illa qualques decènnis après. Los franceses contrarotlèron l'illa durant lo sègle XVIII e la nomenèron Île de France (Illa de França). Malgrat ganhar la famosa batalha de Grand-Port, los franceses foguèron derrotats pels britanics al nòrd de l'illa, en Cap Malheureux, un mes après. Aiçò signifiquèt la pèrda de la possession en favor dels britanics en 1810 e lo retorn ulterior de l'illa al sieu nom ancian.

En 1965, lo Reialme Unit separèt l'Archipèla Chagos de Maurici per crear lo Territòri Britanic de l'Ocean Indian amb la finalitat d'utilizar aquelas illas en estrategias de defensa amb los Estats Units. Malgrat que lo govèrn de Maurici foguèt consent amb dicha manòbra en aqueste moment, los govèrns posteriors an reclamat aquestas illas en soslinhant que la separacion foguèt illegala al lum del drech internacional.

 
Una postala de Maurici, Port Luis: Teatre c.1900-1910

L'independéncia venguèt en 1968. Lo país se transformèt en una republica dins la Commonwealth en 1992. Maurici es estat una democracia establa amb d'eleccions liuras regulèsses amb un recòrd positiu de respècte als Dreches Umans e a atrach d'investiments estrangièrs considerables en atenhent òm de las rendas per cápita pus nautas d'Africa.

Maurici apunta a èsser importanta pòrta de negòcis de l'Ocean Indian. Se cèrcan a l'ora d'ara de nòvas oportunitats de negòci dins los sectors bancari e tecnologics. En mai d'èsser una de las pus bèlas illas del continent.

Politica modificar

Geografia modificar

Economia modificar

De veire: Economia de Maurici.

Cultura modificar

Bibliografia modificar

Vejatz tanben modificar

 

Wikimedia Commons prepausa de documents multimèdia liures sus Maurici.


Ligams extèrnes modificar

Nòtas & referéncias modificar

<references>

  1. Government of Mauritius - Language (en anglés)
  2. Government of Mauritius - population (en anglés)
  3. http://toscanoreinat.chez-alice.fr/dicom.pdf