Mandos, atanben nomentat Namo, es un persontage fictiu creat per John R.R. Tolkien dins la siena òbra sus la Tèrra Mejana.

Luthiel davant Mandos don palais.

Mandos lo Jutge es lo Vala responsable dels Palais de Mandos ont se pausan los esperits dels elfs assassinats (se non que serián immortals). Es lo marit de Vairë e lo fraire de Lorien e Nienna.[1]

Es sevèr e sens passion, e jamai desbremba res. Es lo Vala que malasiguèt los Noldor quora marchèron d'Aman, e conselhèt que poguèsson pas tornar (aquò arribèt d'èsser gaireben una venjança). Mas a diferéncia de Morgoth, las sieunas malediccions son pas cruselas o venjativas per desir pròpri. Son la volontat d'Erue e seràn jamai dichas se i a pas l'òrdre de las dire de Manwë. Solament un còp foguèt pietós, quand Luthien cantèt las penas que patiguèt amb Beren, a Beleriand. En aquel moment, e amb lo consentiment de Manwë, diguèt de paraulas.

Doas foguèron las profecias de Mandos: La Profecia del Nòrd o La Fatalitat dels Noldor, ont prediguèt totes lo problèmas e penas qu'auriàn los Noldor e que los secutariàn dempuèi alara e la Segonda Profecia de Mandos, qu'anoncièt la fin del Mond a Dagor Dagorath, la Batalha de les batalhas.

Referéncias modificar

  1. olkien, J. R. R. (1999). The Silmarillion. HarperCollins.