Lac Kyoga
Imatge illustratiu de l'article Lac Kyoga
Vista satellit del lac Kyoga.
Administracion
País Bandièra: OgandaOganda
Geografia
Coordenadas 1° 29′ 13″ S, 32° 51′ 21″ E
Superfícia 1 720 km2
Longor 200 km
Largor 115 km
Altitud 914 m
Prigondor
 · Maximala
 · Moyenne

5,7 m
3 m
Volum 132 km3
Idrografia
Bacin versant 75 000 km2
Alimentacion Nil Blanc, mont Elgon
Emissari(s) Casudas Murchison (Nil Blanc)

Lo lac Kyoga es un lac d'aigas pauc prigondas situat en Oganda, de 1.720 km ² de superfícia e s'auça a 914 m d'altitud. Lo Nil Victòria que ne fa passatge entre lo Lac Victòria e lo Lac Albèrt. Aquela importanta contribucion dempuèi lo Lac Victòria es regulada per la restanca idraulica del Nalubaale a Jinja. Una autra font d'aiga pel lac es la region del Mont Elgon a la frontièra entre Oganda e Kenya. Quitament se lo Lac Kyoga fa partit de la ret idraulica dels Grands Lacs, el meteis es pas considerat coma un Grand Lac.

Caracteristicas modificar

Lo lac atennh a una prigondor maximala de 5,7 mètres e dins la màger partida de sa superfícia, a mens de 4 mètres de prigondor. La majoritat de las zònas amb mens de 3 mètres de prigondor son entièrament cobèrtas amb ninfèas gigantas, alara que la majoritat de la còsta es una zòna paludenca cobèrta de papirs e jacints d'aiga. Lo papir forma tanben d'illas flotantas que van a la deriva entre las fòrça pichonas islas que sortisson de l'aiga. I a de zònas paludencas a l'entorn de lo lac, alimentadas per una ret complèxa de canals e rius.

Fauna modificar

Entre la fauna, pas mens de 46 espècias de peisses vivon dins lo Lac Kyoga e almens quaranta espècias de mamifèrs e grand nombre de cocodrils

 
de Rius e los lacs d'Oganda.

Nivèl del lac modificar

Pluèjas excessivas atribuidas El Niño en 1997 e 1998 provoquèron un aument excepcional del nivèl de las aigas, formant fòrça illas de papir dins lo Nil Victòria on s'acumulèron. Aquela barrièra naturala aucèt lo nivèl del lac, inondant près de 580 km ² de tèrras a l'entorn (DWD 2002) qu'obligan a una evacuacion de la populacion e produguèt una crisi economica dins la region. En 2004, Egipte autregèt 13 milions de dolars per regular lo nivèl del Nil al Lac Kyoga. Mas en 2005, lo flus encara foguèt blocat en granda partida.

Referéncias modificar

  • DWD (2002) El Niño Preparedness for Lake Kyoga and other flood prone areas of Oganda. Direccion de Desvolopament dels Recorses Idrics, Ministèri d'Aiga, Tèrras e Mitan ambient, Entebbe, Oganda.
  • ILM (2004) Support ton the Management of Sudd Blockage ont Lake Kyoga. Publicat by Support ton the Management of Sudd Blockage ont Lake Kyoga. , EIA Ltd (Version PDF en linha)
  • Twongo, T. (2001) The Fisheries and environment of Kyoga Lakes. Fisheries Resources Research Institut (FIRRI), Jinja, Ouganda .
  • Basa de donadas mondialas suls lacs/Lac Kyoga

Vejatz tanben modificar

Ligams extèrnes modificar