Jutlàndia (en danés: Jylland; en alemanh: Jütland ), es la peninsula formant la partida continentala de Danemarc.;

La peninsula de Jutlàndia e sas regions.
Lo far Rubjerg Knude en Jutlàndia.

Etimologia modificar

L'origina del nom Jutlàndia es associada a la preséncia del pòble dels Juts, coneguts istoricament al sègle V.

Geografia modificar

Jutlàndia es banhada a l'oèst per la mar del Nòrd, al nòrd-oèst pel Skagerrak, al nòrd-èst pel Kattegat e a l'èst pel Pichon Belt (estrech que liga lo Kattegat a la mar Baltica). Al sud, se limita per la frontèra germanodanesa.

De 1970 a 2006, es formar de set amter (departaments):

Superfícia: 29 776 km². Populacion 1èr de1er genièr de 2007: 2 513 601 (84,41 hab./km²).

Dempuèi lo 1èr de genièr de 2007, Jutlàndia compren tres regions danesas:

Peninsula Cimbriana modificar

Al sens larg, Jutlàndia compren tanben lo Land alemand del Schleswig-Holstein, mas lo tèrme mai corrècte per aquela peninsula entièra es peninsula Cimbriana, derivat de l'ancian pòble dels Cimbres.

Istòria modificar

Aquela region europèa a coneguèt fòrça destruccions al passar un o dos tsunamis creats per l'aclapament d'una partida del plan continental (esfondrament de Storegga) a l'oèst de l'actuala Norvègia[1]. Aquel eveniment marca benlèu l'insularizacion de l'Anglatèrra qu'èra de per abans, dempuèi la fin del darrièr periòde de glaciacion, ligada al Danemarc per una zona nomenada Doggerland pels arqueològs (ara submergida).

Jutlàndia es tanben lo nom donat, lo 31 de mai de 1916, a una de las mai grandas batalhas navalas de totes los temps, que se debanèt al larg de la còsta oèst de la peninsula, opausant la Grand Fleet britannica de l'amiral Jellicoe a la Hochseeflotte allemanda de l'amiral Scheer.

Referéncias modificar

  1. Bernard Weninger, Rick Schulting, Marcel Bradtmöller, Lee Clare, Mark Collard, Kevan Edinborough, Johanna Hilpert, Olaf Jöris, Marcel Niekus, Eelco J. Rohling, Bernd Wagner, The catastrophic final flooding of Doggerland by the Storegga Slide tsunami, UDK 550.344.4(261.26)"633 : Documenta Praehistorica XXXV (2008), PDF, 24 pages