Lo nom d'Ivèrn demografic es la denominacion, consacrada pels scientifics socials, per designar lo vielhiment de la populacion.

Istòria modificar

Aquesta designacion ivèrn demografic foguèt emplegada pel primièr còp per Michel Schooyans, professor emerit de l'Universitat Catolica de Lovaina (dempuèi 1968). En Euròpa, los òmes politics de divèrsas tendéncias parlavan de «suicidi demografic». Michel Rocard, pendent la session de clausura de la conferéncia dicha «de las familhas», del 20 de genièr de 1989, afirmèt: «La màger part dels Estats de l'Euròpa Occidentala son sul camin de se suicidar, de se suicidar per la demografia...».

Un país a de besonh de manténer un taus de natalitat de 2,1 enfants per femna per remplaçar la seuna populacion actuala. Malgrat aquò, sonque en Euròpa lo taus de natalitat es de 1,3 e vèrs l'an 2030, Euròpa aurà un deficit de 20 milions de trabalhaires.

 
Evolucion de la populacion en Russia

La cadena britanica BBC reconeguèt qu'Euròpa traversava un ivèrn demografic. Dins una recenta transmission, la jornalista indiquèt que los «nivèls de poblament dins diferenta partidas del monde desvolopat declinan, e qu'aquò es particularament mai notòri dins los païses occidentals», mai que mai en Euròpa. Aumenta l'esperança de vida mas disminuís la natalitat. Fòrça nacions mancan d'un nombre sufisent de joves per rejovenir las seunas populacions.

Existís "una fòrta correlación negativa entre natalitat e la participacion femenina al trabalh".

L'ivèrn demografic a pas que de consequéncias d'òrdre economic, mas tanben d'òrdre identitari. En aquel sens, Duran i Lleida afirmèt pendent la campanha electorala per las eleccions dins lo Parlament de Catalonha de 2010: «La majora part de las paucas mainats que naisson a Catalonha son de maire imigranda... Benvenguts sián totas elas [los mainats], mas devèm èsser conscients qu'avèm aquí un problèma... [E l'identitat autoctòna pòrta camin de\] “se desnaturalizar”».