Idlib (en arabi ادلب) es una vila de Siria, capitala del governorat del meteis nom. La majora partida dels abitants d'Idlib trabalha dins l'agricultura e seguís l'atraccion d'Alèp. Las tèrras se trapant a l'entorn d'Idlib son fòrça fertilas, produsent del coton, de cerealas, d'olivas, de figas, de rasim, de tomatas e de sesam.

Idlib
(ar) ادلب
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
Geografia fisica
Coordenadas 35° 55′ 47″ N, 36° 37′ 54″ E
Altituds
 · Mejana
 
442 m
Geografia politica
governorat Idlib
Geografia umana
Populacion
(2009)
157 427 ab.

La region d'Idlib es una region importanta sul plan istoric e compta un cert nombre de ciutats anticas coma aquela d'Ebla (Tall Mardikh), autrecòps capitala d'un grand reialme.

Istòria modificar

La vila es pas estalivada per la guèrra civila siriana, amb la batalha d'Idlib en març de 2015, que passa jol contraròtle de la coalicion rebèla « Jaich al-Fatah » (« L'Armada de la conquista »), rassemblant subretot l'ex Front al-Nosra, Ahrar al-Sham, Faylaq al-Cham[1]. De faccions de l'Armada Siriana Liura prenon tanben partida als combats[2]. Dempuèi aquela data, la vila es sovent bombardada par l’aviacion del govèrn sirian e de son aliat rus.[3],[4],[5] Lo 7 d'abril de 2017, los militars sirians de Bashar al-Assad son acusats d'èsser los responsables de l’utilizacion d’armas quimicas fasent 100 civils mòrts e 400 ferits esmoguent la comunautat internacionala[6]

Dins aquela vila visquèt una comunautat d'unes 2 000 Cretians.

Nòtas e referéncias modificar

  1.  Siria: lo mistèri de l’atac amb d’armas quimicas a Idlid. Lo Jornalet 7 d'abril de 2017.

Ligams extèrnes modificar