Una grua es una maquina de levatge e de manutencion per de cargas pesucas. Aquela maquina de levatge se bastís de biais diferent segon l'utilizacion (a tèrra: grua de talhièr, Grua mobila; sus una nau ; eca)

Grua mediévala reconstituida devant l'abadiá d'Hambye.
Grua MD 285 POTAIN.
Detalh d'una grua.
Una grua dins un talhièr de construccion.
Grua sus un talhièr de Châtelaillon-Plage.
DE gruas sus un meteis talhièr.
Grua mobila.

Istòria modificar

Article detalhat: Grua medievala.

Sus tèrra modificar

La grua de talhièr se caracteriza subretot per una loga flècha en avançament, que la carga es penjada, mai sovent mejans un cable e d'un mofle (partida al tèrme de dos o quatre cables) ; aquela flècha possèda totjorn al mens un (sovent mai) gra(s) de libertat al respèste del sol, per permetre lo desplaçament de la carga dins un plan orizontal; per exemple :

  • rotacion a l'entorn d'un axe vertical;
  • rotacion (limitada) a l'entorn d'un axe orizontal;
  • desplaçament sus de ralhs (la grua essent equipada de ròdas), sovent de biais rectilinha (translacion).

I a mai d'un tipes de grua:

Grua sus canilhas
Grua amb une flècha facha de trelís e de traversièrs. Aquel tipe de flècha se manipula amb un portic, lo cable que permet de montar e davalar la flècha es moflat dins lo portic per multiplicar sa fòrça suls penjals qui permeton de davalar e de montar la flècha. Aquel tipe d'estructura es mens influenciat pel vent, al contrari, cal mai de temps per preparer la flècha aprèp lo transpòrt sus un talhièr. Aquel tipe de grua fonciona mai sovent amb de friccions semblablas al sistèma de frenatge d'una automobila (tambor), per far foncionar los diferents torns que permeton lo movement de la flècha e de la mofla (Croquet de levatge). Aquel tipe de grua calfa mens qu'une grua idraulica.
Grua mobila
Grua de flècha telescopica que s'alonga e se retracta. Un cilindre idraulic (cric) permet de leva e davalar la flècha. Un autre cric assegura lo movement de telescopatge. la retractacion se pòt far per cric o per cables. Aquel tipe de maquina es lèun prèst de trabalhar dempuèi l'arribada sul talhièr. Aquelas gruas pòdon èsser radiocomandadas per de manòbras mai aisidas.
Grua de torre
Son erigidas sus una torre fixada o pausada al sol (tornan mai sovent del naut).
Grua de Montarge Rapid (GMR)
Las GMR sont liuradas complètas o miègcomplètas e plegadas, sus un encastre adaptat pel transpòrt rotièr. Se plegan e desplegan en qualques minutas, o en qualques oras pels mai vièlhs modèls. Pòdon èsser telescopicas o constrenchas. L'orientacion se fa a la basa de la maquina.
Gruas idraulicas auxiliaras
Gruas montadas sur un camion, utilizadas per de levarges mai leugièrs. Sovent, i a pas de cabina que vira amb la flècha, cal doncas que lo grutièr siá mai concentrat per mestrejar lo desplaçament de la carga.
Grua ferroviara
Grua montada sur un vagon.

Lo grutièr es la persona responsabla de la grua.

Las flèchas de las grua de talhièr an mai sovent qu’un sol gra de libertat, mas la carga es penjada a un carri mobil lo long de la flèca, que la posicion deu demorar totjorn pròche de l'orizontala.

Una grua pòt èsser comandada dempuèi une cabina, o mejans una radiocomanda portada per un òme sul terren, que pòt dirigir aviadament e precisament le movement de la carga.

Sus una nau modificar

Las gruas de nau son mai sovent mogudas per de sistèms idraulics. Un cric permet de levar la flècha), alara qu'un autre sistèma idraulic o electric permet la rotacion del fust e un tresen la manòbra del cable de suspension de la carga. Lo sistèma de telecomanda pòt èsser electronic, electric o idraulic. De gruas ofrisson la possibilitat de se couplar pour una sincronisacion du movement per una comanda unica.

L'utilizacion de tala grua en mar se fa pas sens risca a causa dels movements coma lo balanç. Dins aquel cas se prefèra lo sistèma per arbres de carga. De pontons gruas son concebuts pel levatge de fòrça pesucas cargas. Uns possedan un aparelh propulsiu, d'autres devon èsser desplaçada per des remorcaires.

Nòtas e referéncias modificar


Vejatz tanben modificar

 

Wikimedia Commons prepausa de documents multimèdia liures sus Gruas.

Lo tèrme de « grua » es tanben utilizat per designar las camionetas de levatge dels veïculs mal estacionats.

Articles connèxes modificar