Gilbert Baker, nascut lo 2 de junh de 1951 a Chanute al Kansas[1] e mòrt lo 30 de març de 2017 a Nòva York[2], es un artista american, militant dels drechs civics.

Concebèt en 1978 la bandièra de l'arc de Sant Martin o Bandièra gai o LGBT.

Biografia modificar

Gilbert Baker foguèt soldat de l'armada americana de 1970 a 1972. Éra en pòste a San Francisco al començament del movement pels drechs dels omosexuals. Après sa sortida de l'armada, aprenguèt a cordurar. Utilizèt son talent per crear de bandièras per la manifestacion de protestacion pels drechs dels gais e de l'anti-guèrra. Pendent aquel epòca ven amic amb Harvey Milk.

En 1979, comencèt a trabalhar a la Companhiá Paramount Flag a San Francisco, alara situada al canton sud-oèst de Polk Street e Post Street dins lo quartièr Polk Gulch. Gilbert Baker trabalhèt per Dianne Feinstein, lo primièr ministre de la China, los presidents de Fran!a, lo Veneçuela e de las Filipinas, lo rei d'Espanha, e fòrça mai. Tanben faguèt de creacion per fòrça manifestacions civicas. A aquel periòde[3], tanben s'engatgèt per las Sòrres de la Perpetuela Indulgéncia amb lo nom de Sister Chanel 2001[4]. En 1984, concebèt las bandièras de la Convencion nacionala democrata.

En 1994, Gilbert Baker mudèt a Nòva York e contnhèt son trabalh de creacion e d'activisme. Ongan, crea la bandièra mai granda del mond (a l'epòca) a l'escasença de 35n anniversari de las susmautas de Stonewall[5] de 1969.

En 2003, per celebrat lo 25n anniversari de la bandièra gai, Gilbert Baker crèt una bandièra de l'arc de Sant Martin dins lo golf du Mexic a Key West. Après la celebracion, envièt de seccions d'aquela bandièra a mai de 100 vilas pel mond.

La bandièra modificar

 
La version sièis colors de la bandièra de la fiertat es la version la mai sovent utilizada. La version originala de 1978 aviá doas bendas suplementàrias ròsa e turquesa retiradas a causa de rason de fabricacion.

Las colors de la bandièra rebaton la diversitat de la comunautat LGBT. Quand Gilbert Baker levèt la bandièra de l'arc de Sant Martin drapeau a San Francisco lo 25 de junh de 1978, i aviá uèit colors, cadun amb un sens simbolic:

  • Ròse: la sexualitat
  • Roge: la vida
  • Irange: la garison
  • Jaune: la lutz del solelh
  • Verd: la natura
  • Turquesa: la magia / l'art
  • Blau: la serenita / l'armonia
  • Violet: l'esperit

Trenta volontaris ajudèron Baker a cordurar las doas primièras bandièras per la parada[6].

La concepcion a fa l'objècte de revisions de levar d'en primièr puèi de tornar metre de colors[7].

En 2008, la varianta mai comuna se compausa de sièis bendas, amb las colors roge, irange, jaune, verd, blau e violet. Gilbert Baker referís a aquela version de la bandièra coma la «version comerciala», realizada per de rasons practicas de produccion de massa.

La bandièra de l'arc de Sant Martin es mai sovent presetat orizontalament, amb la benda roja al dessús, coma seriá lo cas per un arc natural.

Nòtas e referéncias modificar

  1. (en) [1], sur kuscholarworks.ku.edu
  2. Error en títol o url..
  3. (en) Error en títol o url.
  4. (en) David-Elijah Nahmod, Rainbow flag creator Gilbert Baker to receive inaugural Founders Award sur The Bay Area Reporter, 21 juin 2012 (consulté le 1er juin 2014)
  5. (en) Biographie, sur gilbertbaker.com
  6. (en) Lynn Witt, Sherry Thomas & Eric Marcus (1995).
  7. {{{2}}},

Annèxe modificar

Ligams extèrnes modificar