George (György) Pólya, nascut a Budapèst (Ongria) lo 13 de decembre de 1887 e mòrt a Palo Alto (Estats Units d'America) lo 7 de setembre de 1985, es un matematician estatsunian d'origina ongresa.

George Pólya vèrs 1973

Aprèp d'estudis secondaris classics, foguèt admés en 1905 a l'Universitat de Budapèst que passèt del drech, a la lingüistica, a la filosofia, e fin finala a la fisica e a las matematicas. En 1910-1911 èra a l'Universitat de Viana puèi tornèt a Budapèst per un doctorat de Matematicas, e demorèt a Göttingen puèi a París en 1914. Acceptèt alara un pòste a l'Escòla Politecnica Federala de Zuric (EPFZ) prèp de Hurwitz. Passèt en 1924 entre Oxford e Cambridge, e venguèt professor a l'EPFZ en 1928.

Avent demorat als Estats Units d'America en 1933, decidèt en 1940 d'i demorar e foguèt fin finala recrutat a Stanford. Acabèt lo How to solve it a partir d'una premièra version en alemand, sus una apròcha euristica de las matematicas basada sus la resolucion de problèmas, dins un estil "far per comprendre".

Tornèt en Ongria sonque en 1967.

Sas òbras son de dos òrdres:

  • de resultats nombroses e importants sus las serias, la teoria dels nombres, la combinatòria (amb per exemple las aplicacions en fisica e en quimia), e las probabilitats, subretot sus las marchas aleatòrias,
  • al mens quatre obratges per una pedagogia matematica de descobèrta per construccion basada suls metòdes de resolution dels problèmas, en reaccion, sembla, als metòdes utilizats al licèu.

Bibliografia modificar

  • Gerald L. Alexanderson (dir.), The Random Walks of George Polya, The Mathematical Association of America, 2000

ISBN 0883855283Error d'escript : lo modul « check isxn » existís pas.

  • Polya G. : How to solve it, 1957 .


Vejatz tanben modificar

Articles connèxes modificar

Ligams extèrnes modificar