Lo Garraf (tanben nomenat Penedès Marítim[1] o Marina del Penedès[2]) es una de las quatre comarcas de Catalonha eissidas de la division del Penedès (division comarcala de 1936). Lo nom ven de l'arabi غراف "garrafa", que vòl dire "senha" o "luòc d'aigas abondantas". Limitat amb l'Alt Penedès al nòrd; amb lo Baix Llobregat a l'èst; amb lo Baix Penedès a l'oèst e amb la Mediterranèa al sud.

Localizacion del Garraf en Catalonha.

Lo nom Garraf designa tres realitats diferentas, e las cal pas confondre. Garraf es abans tot lo nom d'un massís montanhós, situat entre lo Penedès e la mar. Garraf es tanben lo nom de la comarca. Fin finala Garraf es el nom d'un nuclèu de populacion situat al fons de la cala del meteis nom, dins lo municipi de Sitges. L'estacion ferroviari de Garraf es trapa dins aquel luòc.

Lo capluòc es Vilanova i la Geltrú. Lo Garraf compta mai de 133.000 abitants per una superfícia de 184,10 km²

La comarca del Garraf es aparat pel massís del meteis nom. Es una comarca gaire espandida, mai pichona aprèp del Barcelonés. La comarca de Garraf es construida solament per siès municipis.

Malgrat sa superfícia pichona, la comarca de Garraf a una certana importància perque enclusís un territòri fòrça poblat. És l'airal d'influéncia dirècta de Vilanova i la Geltrú. La comarca de Garraf es economicament fòrça activa. L'agricultura e abaliment i son pas gaire importants. En cambi, l'industria, lo comèrci e los servicis, enclusit lo torisme, ocupan fòrça gents.


Lista dels municipis modificar

 

nòtas e referéncia modificar

  1. (ca) Api: Així som: L'Alt Penedès
  2. (ca)La Fura: Què en fem, del Penedès? Ramon Arnabat (Istorian)