Diversitat foncionala

Diversitat foncionala es un tèrme alternatiu al d'andicap qu'a començat a s'utilizar per iniciativa de las meteissas personas afectadas. Lo tèrme foguèt prepausat en lo Fòrum de Vida Independenta en 2005, e preten substituir d'autres tèrmes amb una semantica que pòt se considerar pejorativa, coma "andicapat" o "minusvalidesa". Se prepausa un cambiament cap a una terminologia pas negatiua sus la diversitat foncionala.[1][2]

La diversitat foncionala poiriá se comprene tanben coma un fenomèn, fach o caracteristica presenta en la societat que, per definicion, afectariá a totes los sieus membres per parièr, a causa que pendent l'enfància e la senectut, totas las personas son depenents. Recebut qu'en la societat existisson de personas amb capacitats desparièras entre se, quitament grandas variacions d'aquelas en un meteis individu al cors de la siá vida, es possibla afirmar que, en un moment donat, en la societat existís diversitat foncionala de la meteissa manièra que s'obsèrva diversitat culturala, sexuala o generacional.

Veire tanben modificar

Referéncias modificar

  1. (es) Diversidad Funcional, un nuevo término para la lucha por la dignidad en la diversidad del ser humano. Foro de Vida Independiente. 2005.
  2. (es) Agustina Palacios i Javier Romañach, El Modelo de la Diversidad, 2007, ISBN 978-84-964-7440-6